Potpisan ugovor za izvođenje radova na proširenju sustava odvodnje na nova naselja u aglomeraciji Koprivnica

Čestitam na dobroj pripremi jer vidimo koliko je teško provesti kvalitetnu javnu nabavu, a ovakvi su projekti dokaz da se to može. Zadovoljan sam i što je izvođač radova domaća tvrtka s velikim  iskustvom i kvalitetom rada koja će okupiti i domaće kooperante što je još jedna garancija razvoja gospodarstva na području naše županije - istaknuo je župan Koren

Župan Darko Koren danas, u ponedjeljak 18.siječnja, prisustvovao je potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na proširenju postojećeg sustava odvodnje na nova naselja u aglomeraciji Koprivnica u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Koprivnica”. Riječ je o projektu vrijednom 150.656.157,42 kuna bez PDV-a kojim će se izgraditi kanalizacijska mreža u devet općina i  naselja – Sigetec, Hlebine, Drnje, Botovo, Torčec, Đelekovec, dio naselja Imbriovec, Subotica Podravska i Rasinja, pojasnio je uvodno predsjednik uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras kazavši kako će se izgraditi 75.5 kilometara mreže sa 27 crpnih stanica, 2.400 kanalizacijskih priključaka i 1425 vodovodnih priključaka. Projekt je sufinanciran u 68 postotnom udjelu europskim sredstvima, lokalna komponenta je osam posto, a ostatak je sufinanciranja otpada na sredstva Hrvatskih voda i nadležnog ministarstva.

„U narednih 60 dana izvođač radova, križevački Radnik, će izraditi izvedbene projekte, nakon čega će se krenuti s radovima, a završetak projekta je predviđen za kraj 2023.godine.  Očekuju se dosta složeni radovi s obzirom da su naselja u porječju rijeke Drave, no siguran sam kako će tvrtka Radnik uspješno izvršiti ugovoreno. Odradili smo odličan posao u pripremi projekta, a cijena rafova će biti svega 12 posto veća od inicijalnih studija izvodljivosti pri čemu moramo imati na umu koliko je u međuvremenu porasla cijena rada“, kazao je Petras uvodno predstavljajući glavne značajke projekta te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi.

O složenosti projekta više je govorio predstavnik izvođača radova i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec koji je dodao kako posao neće biti lagan. „Riječ je o iznimno kompleksnom projektu, no mi imamo sredstva, znanje,  iskustvo i ljudske kapacitete za to napravit u skladu s najvišim  standardima i u roku. U realizaciji će sudjelovati i velik broj domaćih kooperanata i radnika, dakle ovaj projektom će biti od koristi za cijelo gospodarstvo županije“, kazao je Habijanec te dodao kao će sinergijom projekt biti realiziran na zadovoljstvo i dobrobit svih stanovnika spomenutih područja.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić zahvalio je Koprivničkim vodama i svima koji su dali obol u pripremi projekta. „Drago nam je da se ovi vrijedni projekti aglomeracije na području Koprivničko-križevačke županije nisu izgubili te da će biti realizirani. Odabran je jedan od najjačih izvođača na području države što garantira i kvalitetu te uspjeh projekta“, poručio je Vukmirić.

Župan Koren je istaknuo važnost koji će projekt imati za još bolji standard života stanovnika na području Koprivničko-križevačke županije napomenuvši kako je potpisivanje  ugovora kruna svih aktivnosti i nastojanja kojima svjedočimo već 20 godina.

Projektom  ulazimo u razdoblje velikih investicija u sektoru odvodnje i vodoopskrbe  i to zahvaljujući svim prisutnim sudionicima kojima čestitam na dobroj pripremi jer vidimo koliko je teško provesti kvalitetnu javnu nabavu. Ovakvi su projekti dokaz da se to može i na tome još jednom svaka pohvala. Zadovoljan sam i što je izvođač radova domaća tvrtka s velikim  iskustvom i kvalitetom rada koja će okupiti i domaće kooperante  što je još jedna garancija razvoja gospodarstva na području naše županije. Od velike je važnosti da ta naša domaća komponenta bude zastupljena čime se omogućuje da na poslovima rade ljudi s našeg područja. Uloga Županije u ovom trenutku nije toliko izražena u ovoj fazi projekta, no imat ćemo značajnu ulogu u kasnijim fazama koje se tiču lokalne komponente i sufinanciranja kroz djelovanje i doprinos općina o kojima kao Županija skrbimo“, kazao je župan te čestitao svim suradnicima na projektu.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić je zahvalio Hrvatskim vodama, Vladi RH i resornom ministarstvu, KC Vodama, tvrtki Radnik  te županu Korenu i Županiji koja je, kako je kazao, imala veliku ulogu kroz administrativnu i stručnu podršku općinama koje same ne bi mogle iznijeti velik dio tereta u sklopu pripreme najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti grada.

„Važno je da ovaj prvi natječaj koji kreće u realizaciju nije fiksno vezan uz grad Koprivnicu nego uz naše okolne općine, jer koliko će biti jake naše općine i sela, koliko ćemo ljudima omogućiti uvjete da ostanu živjeti u svojim mjestima i stvaraju svoj dom i obitelj toliko će u nekom srednjoročnom i dugoročnom vremenu biti snažna Koprivnica kao centar Podravine i Prigorja i cijela Koprivničko-križevačka županija“, naglasio je Jakšić.

Ukupna vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Koprivnica je 410 milijuna kuna bez PDV-a, a provodi se na području grada Koprivnice i općina Peteranec (naselje Sigetec), Đelekovec (naselje Đelekovec), Koprivnički Bregi, Rasinja (naselja Rasinja i Subotica Podravska), Drnje (naselja Torčec, Botovo, Drnje) i Hlebine (naselje Hlebine).

Služba ureda župana