Potpisan Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke županije i regije Akvitanije

U Bordeauxu 3. prosinca potpisan je Sporazum o suradnji između Koprivničko-križevačke županije koju je predstavljao župan Darko Koren sa INTERCO Aquitaine Agencijom za međunarodnu suradnju regije Akvitanije koju je zastupala direktorica Christine Pecastaingts. Sporazum je važeći za razdoblje od četiri godine, a cilj mu je iniciranje snažne baze za suradnju Županije i regije Akvitanije. Suradnja će obuhvaćati različite sektore aktivnosti koji su zajednički objema regijama, a to su poljoprivreda i prerada hrane, te turizam i industrija. Spomenute suradnje moći će se ostvariti preko tehničke pomoći, tehničkog partnerstva, poslovnih sastanka, zajedničkog sudjelovanja u europskim programima i projektima, ali i sudjelovanja na drugim događajima u jednoj od regija potpisnica sporazuma.
Potpisivanju Sporazuma u ime hrvatskog veleposlanika u Francuskoj gospodina Ive Goldsteina, nazočila je i Barbara Majer zadužena za sektor gospodarstva u veleposlanstvu, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković te gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić.
Nakon potpisivanja Sporazuma održan je radni sastanak župana Korena, zamjenika Sobote i suradnika sa direktoricom Pecastaingts na kojem se razgovaralo o konkretnim prijedlozima i mogućnostima suradnje dviju regija.
Župan Koren naglasio je područje obrazovanja kao jednu od mogućnosti povezivanja i suradnje na razini visokoobrazovnih ustanova Koprivničko-križevačke županije i Bordeauxa, budući da je upravo taj grad središte obrazovnog sustava u segmentu poljoprivrede- vinogradarstva.
„U Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje Visoko gospodarsko učilište koje ima tradiciju 155 godina, stoga je bitna uspostava kontakta sa ljudima koji vode te ustanove“ rekao je župan Koren.
Drugo područje, naveo je župan Koren, odnosi se na ulaganje u prostore za proizvodnju povrća i voća za što su francuski investitori pokazali potencijalni interes. Direktorica Pecastaingts istaknula je kako je za buduću suradnju važno tehničko partnerstvo kako bi se razvili projekti na temama od zajedničkog interesa. Pokazala je veliki interes za suradnju na razini visokog obrazovanja te predložila razmjenu studenata i profesora.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac naglasio je kako je bitna odrednica upoznati se sa općim stanjem u regiji Akvitaniji te ustrajati na zajedničkoj suradnji glede korištenja proeuropskih sredstava za zrcalne projekte. „Ako nam se otvori prostor da se možemo baviti monitoringom kakvoće zraka mi imamo i kemijsku i naftnu industriju, kao i vi, tada bi zajednički mogli sufinancirati projekt koji bi utvrdio kakvoću zraka“.
Pročelnik Štimac kao drugo interesno područje naveo je energetsku učinkovitost, konkretnije, mogućnost financiranja javne rasvjete kod JLS-a iz europskih novaca. Direktorica Pecastaingts pohvalila je ideju te napomenula da kod njih postoji jaki klaster što se tiče energetskih izvora, te je ovo područje zasigurno od zajedničkog interesa dviju regija.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.