Potpisan sporazum o partnerstvu tri županije sjeverne Hrvatske na projektu razvoja integriranog prijevoza

Župani Varaždinske i Međimurske županije Predrag Štromar i Matija Posavec, te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, potpisali su u srijedu 23. travnja u Varaždinu sporazum o partnerstvu na projektu razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske.

Sporazumom je utvrđeno kako je radi daljnjeg razvoja tri županije nužno osigurati kvalitetniju mobilnost stanovništva i roba na tom području, te se stoga kreće u razvoj suvremenog modela prijevoza prema iskustvima zemalja zapadne Europe. Razvoj integriranog prijevoza putnika obuhvaća integraciju svih modova prometa (vlak, autobus…) u jedinstveni prometni sustav te uvođenje jedinstvenih prijevoznih karata. Za takav sustav potreban je razvoj infrastrukture, promjene voznih redova i učestaliji polasci, te informiranje korisnika.

Projekt razvoja integriranog prijevoza na području sjeverne Hrvatske bit će moguće financirati sredstvima EU fondova, pa se tako na budući natječaj za korištenje tehničke pomoći za projekte na području prometa planira kandidirati izrada master plana i studije izvodljivosti projekta. Očekuje se da će iz europskih fondova biti moguće sufinancirati do 85% troškova za izradu navedene dokumentacije, a ona bi trebala biti izrađena do 2016. godine, te bi se temeljem toga na odgovarajući natječaj trebalo kandidirati i izvođenje radova.

Potpisnici sporazuma naveli su da su konačni ciljevi ulaska u projekt smanjenje cijene javnog prijevoza, povećanje broja putnika i prijevoznih linija, te samim time podizanje kvalitete života stanovništva. Prema sporazumu nositelj projekta je Varaždinska županija dok su Međimurska i Koprivničko-križevačka županija partneri.

Uz potpisnike sporazuma događaju su prisustvovali i predstavnici županijskih upravnih odjela koji su dosad bili uključeni u pripremu projekta, a ispred Koprivničko-križevačke županije potpisivanju se pridružio i voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek.

 Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove