Potpisan Sporazum o očuvanju staništa bijele rode

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i župan Darko Koren u utorak, 12. listopada, u Maloj gradskoj vijećnici u Križevcima potpisali su sporazum o suradnji na realizaciji projekta zaštite i očuvanja bijele rode.

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir tom jer prilikom rekla da su Grad Križevci i Županija prepoznati po ekološkoj osviještenosti, pa mogu biti primjer dobre prakse glede svih ekoloških programa. Vinko Mladineo objasnio je kako je upravo to razlog zbog kojeg Fond trenutno u ovoj Županiji ostvaruje suradnju na 72 projekta ukupne vrijednosti oko 150 milijuna kuna, a planira ih se ostvariti i više.

Na potpori projektima zahvalili su se župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Koren je istaknuo kako je u ovakvoj suradnji najvažnije razumijevanje onih koji u Saboru jesu stalna potpora regionalnom razvoju poput zastupnika, ali i potpredsjednika Josipa Friščića. Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Josip Friščić na samom kraju potpisivanja objasnio je kako će Hrvatska prema EU standardima do 2019. godine morati imati 20% energije iz obnovljivih izvora, a upravo je suradnja lokalne samouprave i stvaranje ozračja za nova ulaganja najvažniji segment uspjeha u tome.

Nakon potpisivanja Sporazuma prisutni su posjetili tvrtku Elektrotehnika d.o.o. te se upoznali s proizvodnjom ekoloških LED svjetiljki. Upriličen je i posjet Reciklažnom dvorištu u Cubincu te je prezentiran zaokružen ciklus sakupljanja i sortiranja otpada.