Postavljena 6. izložba božićnih jaslica “Božiću ususret 2020.”

U Muzeju Grada Đurđevca postavljena je šesta izložba božićnih jaslica “Božiću ususret 2020.” koja će biti dostupna za razgledavanje od 13. prosinca 2020. u radno vrijeme Muzeja. Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci, njih 25,  iz četiri županije koji su izložili 27 ručno rađenih jaslica od različitih materijala i različitih umjetničkih dosega.

Jaslice su izrađene od prirodnih poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta , pijeska, pa do jaslica ukrašenih prirodnim biljkama poput čuvarkuće, zečjaka, sivkaste gladice i vlasulje bradice, bršljena, a tu su i jaslice od keramike, drva, gline, tijesta, papira, jute, vate, zatim rađene pirografijom, čunčanom čipkom, kukičanjem. Od vrbove šibe u duhu pletarske i košaraške đurđevačke tradicije, tradicijske starinske hiže iz okolice Dubrave, preko 100 godina starih figura u pijesku iz Đurđevačkih pijesaka-Hrvatske sahare, figura obučenih u narodnu podravsku nošnju i još mnogo različitih kombinacija. Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine, a pošto je izrada jaslica upisana u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, izložba značajno doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra i tradicijske baštine RH.

Predgovor za katalog izložbe napisala je Elizabeta Milanović Glavica, a organizatori izložbe su udruga “Peski-Art Đurđevac”, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca uz pomoć i podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

Muzej je otvoren za posjetitelje u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 08,00 do 16,00 sati, subotom od 10,00 do 16,00 sati, a nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati, te se pozivaju svi da uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera razgledaju izložene jaslice i uživaju u jaslicama kao ogledalu Božje ljubavi.

Izložba će biti postavljena do blagdana Sveta Tri kralja 06. siječnja 2021.

Izvor: Peski art Đurđevac

Služba ureda župana