Poslastice od meda privukle brojne posjetitelje i proizvođače na 16. Medvene dane u Đurđevcu

Uz financijsku podršku Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, a u organizaciji Klastera pčelara „Podravina“, Grada Đurđevca, Turističke zajednice Grada Đurđevca i Pčelarske udruge „Bagrem“ u subotu 19. listopada na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu održani su 16. Medveni dani i 8. Županijsko ocjenjivanje meda, kojima je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota.

Zamjenik Sobota čestitao je organizatorima manifestacije te zahvalio  proizvođačima koji ulažu velike napore u proizvodnju meda i mednih proizvoda u vremenu kad se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prinosi smanjuju.

Čestitam svim izlagačima i Gradu na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Nakon Dana voća, ponovno imamo priliku kušati domaće proizvode s prostora cijele županije, a imamo iz goste iz Međimurske i Varaždinske županije, ali i Slovenije i Mađarske. To je ono što veseli, Županija rado sufinancira ovakve manifestacije, ova je ušla u proračuna savez Alpe Adria. Na našem području proizvodimo 680 tona meda što je značajno za ovaj dio države. Podržimo naše domaće proizvođače  i pčelare kako bi ojačali ovu granu proizvodnje“, kazao je zamjenik Sobota.

Okupljene posjetitelje i proizvođače pozdravili su i predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Mario Rogoz te gradonačelnik Hrvoje Janči koji je pozvao na podršku domaćim proizvođačima te otvorio manifestaciju.

Posjetitelji su kušali pčelarske proizvode i kolače na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije gdje se predstavilo više od 35 izlagača, a posebnost ovogodišnjih Medvenih dana su bila izlaganja gostiju iz Slovenije i Mađarske te gastro kutak gdje su učenici Strukovne škole pripremali medni doručak. Također se mogla razgledati i stara pčelarska oprema, a održan je i izbor za najpčelicu pa je tako priznanje za najmedeniju pčelicu dobila  Ena Filipović, najslađom pčelicom je proglašena Tena Kovač, a titula najpčelice pripala je  Eciji Rumek.

Na 8. Županijskom ocjenjivanju meda, među 22 uzoraka iz cijele Županije, šampionom je proglašen kestenov med Tatjane Hapavel iz Virja, a ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 6 srebrne te 9 brončanih medalja. U sklopu manifestacije održana su predavanja i savjetovanje na temu unaprjeđenja pčelarenja, kao i predavanje o najopasnijoj bolesti pčela i pčelinjeg legla – američkoj gnjiloći.

U bogatom kulturno-umjetničkom programom predstavili su se vrtići i škole, a nastupili su Dječji vrtić Maslačak Đurđevac, Dječji vrtić Pčelica Molve, Dječji vrtić Zrno Virje, Dječji vrtić Bubamara Kalinovac, Dječji vrtić Fijolica Novigrad Podravski, Dječji vrtić Bregunica Novo Virje i Osnovna škola Đurđevac.

Izvor fotografija: prigorski.hr, epodravina.hr

Služba ureda župana