Posjet župana županije Somogy Koprivničko – križevačkoj županiji

U sjedištu Koprivničko – križevačke županije održan je radni sastanak župana Darka Korena i župana županije Somogy Gergely Jakó. Riječ je o prvom službenom sastanku dvaju župana od preuzimanja dužnosti župana Jakó na dužnost župana županije Somogy. Zajednički međunarodni sastanak održan je u okviru projekta Common Cross Border Strategy s ciljem intenziviranja dosadašnje suradnje dviju susjednih županija.

U uvodnom dijelu, župan Koren ukratko je predstavio najznačajnije osobitosti Koprivničko – križevačke kao moguće poveznice za buduće suradnje te se osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji dviju županija iz 1997. godine. Pri tom je naglasio „tradicionalno dobrosusjedske i prijateljske odnose koji su dobar temelj daljnjih gospodarskih i prometnih povezivanja“.

Župan je spomenuo županijske projekte kojima su ostvarena značajna sredstva za infrastrukturne projekte na području gospodarstva, kulturne suradnje i suradnje visokoškolskih ustanova, suradnje gradova i institucija te područja zaštite i spašavanja. Pri tom je istaknuo kako „u okviru tri javna poziva IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska u razdoblju od 2009. do 2015. godine, prijavitelji s područja Županije su sudjelovali ili sudjeluju u četrdesetak projekata ukupne vrijednosti 12 milijuna eura“. 

Župan Jakó u svom obraćanju zahvalio je na pozivu te kao najvažniji od devet potpisanih međunarodnih sporazuma županije Somogy smatra Sporazum sa Koprivničko – križevačkom županijom, prije svega zbog prijateljske suradnje i veza.  Istaknuo je kako je Šomođska županija od 2010. godine od promjene ustroja postala centar za operativni regionalni razvoj i teritorijalni razvoj cijele regije. Prezentirao je i značaj Operativnog nacionalnog programa koji je županija Somogy prihvatila, a prema kojemu joj je namijenjeno (u razdoblju od 2014 – 2020)  43 milijarde forinti odnosno oko 1,5 milijardi kuna.

Razgovaralo se i o sličnosti dviju županija kojima je cilj ravnomjerni razvoj svih dijelova županija kroz razvoj lokalnih jedinica, a poseban naglasak stavljen je na suradnju dviju razvojnih agencija. Tako je dogovoreno da će se potpisivanjem Sporazuma između PORE i Regionalne razvojne agencije Južnog Zadunavlja, unaprijediti buduća suradnja na novim projektima u okviru novog IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ali i Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Sastanku su nazočili zamjenik župana Darko Sobota, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović, voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek te voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol Melita Ivančić.

Ravnateljica PORE Birčić , ravnatelj Zavoda Filipović i voditelj Odsjeka Šadek prezentirali su rezultate i dosadašnje provedene zajedničke projekte hrvatske i mađarske strane te predložili buduće aktivnosti dviju strana.

S mađarske strane sastanku su prisustvovali zamjenik župana Norbert Biró i Márk Gábor voditelj projekta CCBS za županiju Somogy.

Valja napomenuti,  da se paralelno u prostorijama održavao i radni sastanak stručnjaka razvojnih agencija PORE i Regionalne agencije Južnog Zadunavlja s tematikom osmišljavanja i pripreme konkretnih zajedničkih projektnih ideja za buduće prijavljivanje na eu fondove.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.