Poruka župana Darka Korena povodom početka nove školske godine

Vjerujem kako su svi naši napori doprinijeli osvješćivanju situacije u kojoj smo se našli i siguran sam da ćemo svi zajedno odgovornim  ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera i uputa pokazati veliku odgovornost kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i nastavnika te svih djelatnika i njihovih obitelji - istaknuo je župan

Drage učenice i učenici, poštovane nastavnice i nastavnici, dragi roditelji,

Danas počinje nova pedagoška i školska godina 2020./2021., koja će zbog epidemioloških okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 zasigurno biti jedna od najizazovnijih  i najzahtjevnijih s kojima se do sada susreo obrazovni sustav, a posebice djeca, roditelji, zaposlenici, ali i osnivači školskih ustanova.

Učenici se vraćaju u škole u kojima će se morati prilagoditi epidemiološkim uvjetima i novonastalim okolnostima zbog specifične situacije u kojoj smo se svi našli, a među njima i 969 prvašića s području naše županije koji će u školske klupe sjesti po prvi puta. Naši najmlađim školarcima želim posebnu dobrodošlicu u nadi da će se, unatoč izvanrednim okolnostima, svoje nove životne priču prisjećati s veseljem, a na svima nama je da im savjetom i podrškom prve školske korake učinimo sigurnim i što ljepšima.

Upravo zbog toga Koprivničko – križevačka županija je kao osnivač osnovnih i srednjih škola na području županije poduzela brojne aktivnosti kako bi školski sustava u novonastalim uvjetima bio organiziran u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i protokolima te kako bi proces prilagodbe na nove modele održavanja nastave protekao na najvišoj razini. Vodeći računa o sigurnosti naših učenika i zaposlenika u sustavu školstva Županija je za sve učenike i zaposlenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač osigurala po dvije platnene maske (ukupno 18 tisuća komada) te sredstva za nabavu dezinficijensa i beskontaktnih toplomjera.  Uz to, Županija je nastavila sufinancirati  prijevoz za gotovo 1.450 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 300 srednjoškolaca koji putuju vlakom za što će Županija iz izvornih proračunskih sredstava  izdvojiti tri milijuna kuna.

Organizirali smo i sastanak sa svim ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Koprivničko-križevačke županije na kojem su dodatno pojašnjene upute vezane za organizaciju početka nastave. Vjerujem kako su svi naši napori doprinijeli osvješćivanju situacije u kojoj smo se našli i siguran sam da ćemo svi zajedno odgovornim  ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera i uputa pokazati veliku odgovornost kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i nastavnika te svih djelatnika i njihovih obitelji.

Dragi učenici, veliku ulogu u stjecanju novih znanja će imati nastavnice i nastavnici koji će usmjeravati Vaš daljnji razvoj i vještine,  a neizmjernu podršku savjetima i ljubavlju  pružit će Vam i roditelji  koji će biti ohrabrenje na svakom koraku Vašeg životnog puta. Na Vama je da povjerenje opravdate svojim zalaganjem i radom te se hrabro suočite s novim okolnostima i obavezama pokazujući svoju kreativnost, požrtvovnost i upornost koja će Vam osigurati svijetlu budućnost.

Poštovane nastavnice i nastavnici, na vama je da kao stupovi obrazovanja strpljivo svoje znanje prenesete na nove generacije jer moderno, razvijeno društvo u kojem vlada jednakost prilika počiva na temeljima kvalitetnog obrazovnog sustava kojeg nastojimo svi zajedno izgraditi. Dostupnost obrazovanja i jedanak razvoj svih naših škola  garancija  je razvojacjelokupnog hrvatskog društva kojem Vi dragi učenici i nastavnici, marljivim radom i zalaganjem kroz nastavne aktivnosti  dajete  velik obol i postajete čvrst temelj naše budućnosti.

Koprivničko-križevačka županija će i dalje, usprkos izvanrednim okolnostima koje su pogodile cijeli svijet, kao jedan od glavnih prioriteta zagovarati konstantno ulaganje u školstvo i obrazovanje kroz brojne investicije, projekte i programe na dobrobit svih dionika kako bi materijalni uvjeti u školama dosegli najvišu razinu.

Svima Vama želim uspješnu školsku godinu punu zdravlja, kreativnosti i marljivosti u kojoj ćete svojim ponašanjem pokazati odgovornost prema vlastitom zdravlju, ali i zdravlju svojih bližnjih koji vas okružuju. U toj nadi, uime svojih suradnika želim Vam  sreću i uspjeh u savladavanju svih zadataka koji stoje pred Vama i Vašim obiteljima.

župan Darko Koren

 

Izvor fotografije: Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje