PORA održala koordinacijski sastanak gradonačelnika i općinskih načelnika

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u četvrtak 6. srpnja održala je koordinacijski sastanak gradonačelnika i općinskih načelnika, s ciljem pravovremenog informiranja jedinica lokalne samouprave o mogućnostima financiranja projekata iz fondova EU i nacionalnih izvora te pripreme projekata.

Sastanku su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac. U uvodnom obraćanju zamjenik Ljubić zahvalio je okupljenima na odazivu te naglasio kako „svi imaju zajednički interes, a to je povlačenje sredstava iz EU fondova“.

Dodao je kako je cilj povući što više sredstava i realizirati što više projekata, u čemu su neke općine i gradovi uspješniji, neki malo manje uspješni, a PORA je tu za pružanje stručne i savjetodavne podrške.

PORA ima iskustvo i znanje koji mogu pomoći u kompliciranim pripremama i provedbama projekata, zato pozivam predstavnike jedinica lokalne samouprave da iskoriste njihove usluge i ostvare suradnju na korist svojih općina i gradova, kao i cijele Koprivničko-križevačke županije. Sredstva se nude, samo treba ima ideje i znati ih povući, u čemu vam želim mnogo sreće i uspjeha.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić pojasnila je kako provode projekt „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji“, kroz koji, kao regionalni koordinator, svim jedinicama lokalne samouprave pružaju besplatnu stručnu i tehničku pomoć kod pripreme i provedbe EU projekata.

Još je naglasila kako je važno da jedinice „prepoznaju PORA-u kao partnera s kojim će zajedno ostvarivati razvojne projekte, jer su upravo timski rad i partnerstvo najvažniji za uspjeh u realizaciji EU projekata“, dodavši: „Do danas smo pripremili 68 projekata vrijednih 230 milijuna kuna, a trenutno nam je 6 projekata u provedbi, dok do kraja godine očekuje još 8 novih. Posljednjih nekoliko mjeseci s jedinicama lokalne samouprave zajednički smo pripremili 16 projekata vrijednih 65 milijuna kuna te ih pozivamo sa nastavimo dobru praksu i suradnju.

Ravnateljica Birčić dodala je kako je u pripremi i projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi, u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, vrijedan 10 milijuna kuna za iduće 4 godine, te kako je svrha PORA-e kroz projekte osigurati ravnomjeran razvoj Županije, ali i biti poveznica prema resornom ministarstvu.

Na sastanku je predstavljena i Županijska razvojna strategija 2014. do 2010. godine, kao najvažniji županijski strateški dokument te preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova, a ravnateljica Birčić na kraju je pozvala načelnike i gradonačelnike da dostave projektne ideje jer započinje programiranje za novu financijsku perspektivu.

Sastanku su još prisustvovali predstavnici lokalnih akcijskih grupa te Udruge Drava-Sava.

Služba ureda župana