Polaganjem vijenaca na Spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na Spomen području Danica danas, 27. siječnja svečano su položeni vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Ujedno je time završen stručni skup ‘Poučavanje i učenje  o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti’.

Zamjenik župana Ivan Pal u ime Koprivničko-križevačke županije položio je vijenac kako bi odao počast svim žrtvama spomenutog događaja koji je obilježio povijest Europe, ali i svijeta prošloga stoljeća.

Tim povodom u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te u suradnji s osnovnom školom „Đuro Ester“ održana je počasna ceremonija u čast svim žrtvama holokausta. Učenici škole održali su prigodni program te pustili 40 lampiona kao simboliku na postojanje 40 logora.

Holokaust označava genocid nad Židovima, ali u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih skupina za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj. Odnosi se na provođenje zlostavljanja, zlouporabu, te kršenje osnovnih ljudskih prava i osobnih sloboda pojedinaca. Kao posljedica povijesnih zbivanja, posljedica koja nas upozorava na vjersku diskriminaciju, netoleranciju, mržnju i nasilje, danas je holokaust i simbol pobjede hrabrosti i snage, pobjede življenja.

Služba ureda župana