Pokrenut projekt izbora najboljeg OPG-a za 2014. “Zlata vrijedan”

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je projekt “Zlata vrijedan”, izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u Hrvatskoj za 2014. godinu, godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom OPG-a.

Projektom se želi promovirati poljoprivreda i proizvodnja hrane te pokazati dobra poljoprivredna praksa OPG-a, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicionalan.

Izbor najboljeg OPG-a odvijat će se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Svaka županija predložit će pet najboljih OPG-a između kojih će žiri kandidirati 21 u uži krug. Između 21 nominiranih žiri će odabrati tri najbolja i jedan po izboru čitatelja Večernjeg lista. Kategorije po kojim će se birat su mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, maslinarstvo, žitarice, proizvodi od mesa, vinogradarstvo, pčelarstvo i proizvodi od meda, rečeno je na predstavljanju.

Ovaj projekt ministarstvo pokreće u suradnji s Večernjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i HRT-om. Dodjela nagrada predviđena je 12. rujna.

U Hrvatskoj ima 180 do 200 tisuća OPG-a, od kojih je 95 tisuća prijavljuje godišnje za poticaje.

Na upit novinara o procjeni štete na poplavljenim područjima, ministar Jakovina je kazao da još traje sanacija i da se još ne može govoriti o točnoj analizi.

“Za 15-ak dana imat ćemo cjelovitu analizu i upoznati javnost te predložiti mjere za sanaciju”, kazao je, dodavši da je s 390 farmi spašeno 10.400 grla, te da je bilo oko 22 tone lešina.

Naglasio je da je Ministarstvo poljoprivrede uspjelo s EU- dogovoriti reprogramiranje nove mjere u okviru programa ruralnog razvoja za sanaciju gospodarstava pogođenih katastrofom.

“U okviru te mjere u idućih sedam godina bit će nam na raspolaganju 29 milijuna eura za uređenje farmi, objekata, mehanizacije, stočnog fonda i poboljšanje poljoprivrednog zemljišta. U prvoj godini bit će nam na raspolaganju oko 100 milijuna kuna za sanaciju šteta”, kazao je Jakovina.

Na upit novinara strahuje li za svoju poziciju s obzirom na izjavu premijera Zorana Milanovića da će jedini kriterij u rekonstrukciji Vlade biti rezultati rada, Jakovina je izjavio da je u u njegovom ministarstvu “najviše iskorištenje europskih fondova u zadnje dvije godine, najviše reformi, najbolji rezultati, najveća efikasnost javnih poduzeća i najviše rasterećenje od parafiskalnih nameta”.

Hrvatska zajednica županija