Podravka dodijelila nagrade uspješnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu hrvatskih branitelja

U upravnoj zgradi Podravke danas, u ponedjeljak 22. srpnja, dodijeljene su nagrade uspješnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu hrvatskih branitelja koja su ostvarila suradnju s koprivničkim prehrambenim gigantom na temelju sporazuma koji su u rujnu 2017. godine potpisali Podravka i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Sporazumom je ostvarena suradnja u vidu otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade od strane Podravke, za razdoblje od 2018. do 2020. godine, a u prošloj godini Podravka je na taj način surađivala sa 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Njima su danas uručene novčane nagrade ukupne vrijednosti 100 tisuća kuna.

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su župan Darko Koren sa zamjenikom župana Darkom Sobotom, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar sa članovima Uprave i direktorima sektora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Nevenka Benić, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata Marijana Tkalec te voditelji referalnih centara zadruga hrvatskih branitelja.

Župan je u prigodnom govoru čestitao svim dobitnicima nagrada naglasivši kako je Podravka suradnjom s braniteljima još jednom pokazala svu širinu svojeg korporativnog djelovanja koje se zasniva na odgovornom poslovanju za dobrobit zajednice.

„Danas smo poslali dvije važne poruke, a to su vrijednost naše zemlje iz koje sve proizlazi te briga za naše branitelje koji su se za tu zemlju borili da bismo uopće mogli biti ovdje. Postojeći titular i omjer vlasništva Podravke optimalan je za ovakve projekte jer udjelom državnog portfelja omogućavaju slobodu da se poslovanje kompanije ne sagledava samo kroz profit nego kroz opći društveni značaj i važnost te da se može na takav način tome doprinositi zajednici. Bitno je istaknuti da treba spriječiti određene procese koje bi vodili pravcima suprotnog od ovoga“ istaknuo je župan.

Dodao je kako će obiteljska poljoprivredna gospodarstva i dalje uživati podršku Koprivničko-križevačke županije putem mjera i programa koje Županijska uprava sa svojim resornim upravnim odjelima provodi od samih početaka.

„Županije su po svojim kapacitetima i mogućnostima ograničene visinom financijskih potpora koje mogu pružiti, no siguran sam kako će utjecaj Ministarstva poljoprivrede i Vlade biti još značajniji i izdašniji, posebice u ovakvim programima“, kazao je župan.

 Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ovaj projekt gospodarska priča kojom se želi kreirati dugoročni poslovni model koji će biti poticaj za sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva kako bi, osim što će osigurati kvalitetnu sirovinu za Podravkine proizvode, postala još  konkurentnija na tržištu.

„U narednom periodu radit ćemo na tome da kompletna sirovinska baza bude utkana u podravkine proizvode, da takvi proizvodi budu na policama diljem svijeta, što onda nije samo uspjeh Podravke poljoprivrednika nego i cijelog hrvatskog  gospodarstva. Ove ćemo godine od naših kooperanata hrvatskih branitelja otkupiti više od 10.000 tona voća, povrća, žitarica i uljarica, a naš je cilj daljnje povećanje udjela domaće primarne sirovine u gotovim proizvodima. Pozivamo stoga i druge zadruge hrvatskih branitelja i obiteljskih gospodarstava da se uključe u ovaj projekt suradnje“, naglasio je Pucar.

Prisutnima se obratio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zahvalio Podravki što u suradnji s hrvatskim braniteljima doprinosi razvoju njihovom zapošljavanju i razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje.

„U ovoj je godini ugovoreno više od 13 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda, što je respektabilna količina. Podravkin tim obišao je cijelu Hrvatsku i dijelove Bosne i Hercegovine, promovirajući i prezentirajući cijene, uvjete i modele koje Podravka pruža, sve s ciljem ostanka hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na područjima na kojima žive te motiviranje na proizvodnju onih proizvoda koji su izuzetno važni za otkup. Pred nama su i novi izazovi u pogledu transporta i skladištenja što ćemo rješavati s Podravkom, ministarstvima i županijama kako bi se količine još povećale “, istaknuo je ministar Medved.

Na kraju svečanosti predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar za uspješnu suradnju u 2018. godini dodijelio je nagrade te još jednom zahvalio svima koji su prihvatili ovaj, za zajednicu vrlo značajan model poslovne suradnje. Podravka je nagradila 16 OPG-ova hrvatskih branitelja: OPG Tomislav Rupčić, OPG Tomislav Kolar, OPG Juro Pratljačić, Obrt Williams, OPG Kurtušić Željko, OPG Tomislav Šakota, OPG Tomašević, PG Soldo Borislav, OPG Josip Kulaš, OPG Zlatica Pezić, OPG Fišer, OPG Jurišić Nada, OPG Ivan Tubić, OPG Vlahek, OPG Kotur i OPG Merić Mladen.

Služba ureda župana