„Podravina svojemu generalu“

U Domu „Mladen Markač“ na Peskima u Đurđevcu, gradu i mjestu rođenja generala Mladena Markača, pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije i Grada Đurđevca obilježena je po treći puta oslobađajuća presuda generalu Markaču.

Prije tri godine, 16. studenoga na Međunarodnom sudu u Haagu Žalbeno vijeće donijelo je dugo iščekivanu odluku odnosno oslobađajuću presudu za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu. Dan je to kad je Republika Hrvatska konačno postala slobodna, kad je skinuta svaka sumnja u legitimitet obrambenih i oslobađajućih akcija Hrvatske vojske, a posebno sa VRO „Oluja“.

Obilježavanje ovog značajnog datuma novije hrvatske povijesti započelo je na Dan neovisnosti, 8. listopada kada se sastalo 40 likovnih stvaratelja na Likovnoj radionici „Peski-Art 2015. Đurđevac“ i koji su izrađivali slike u čast generala Markača, inače i počasnog građanina Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i niza gradova i općina u Hrvatskoj.

Završna svečanost obilježavanja oslobađajuće presude, koju su organizatori nazvali „Podravina svojemu generalu“ održana je u nedjelju, 15. studenog u Domu „Mladen Markač“.

12249966_1046528342045883_4938093687606448900_nNazočne je pozdravila predsjednica MO Peski Ljubica Cestar, a svoje predgovore postavljenoj izložbi prezentirali su Nikola Cik s povijesnog stanovišta i Kristina Peršić s umjetničkog kuta. Slikarica iz Zagreba Maja Pavlović, koja je naslikala dojmljivu naslovnu sliku ovogodišnje izložbe koju je nazvala „Sloboda drugi put“ iznijela je svoje dojmove sa likovne radionice, a i vrlo emotivne trenutke prijateljstva svoje obitelji sa generalom Markačem i svoje, ali i njegovo proživljavanje događanja za vrijeme iščekivanja oslobađajuće presude i boravka generala u Haagu.

O doprinosu generala Markača hrvatskoj slobodi govorio je njegov suborac i prijatelj Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a uputio je i vrlo emotivne poruke, naročito mladima o ljudskim vrijednostima i međuljudskim odnosima.

Vrlo dojmljive riječi i poruke sa vjerskog i ljudskog stanovišta uputio je nazočnima i župnik župe Svetog Jurja u Đurđevcu vlč. Marko Rac, a u ime pokrovitelja Grada Đurđevca prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica.

Pri kraju svečanosti prisutnima se obratio i general Markač koji je zahvalio organizatorima, izvođačima programa i svima nazočnima na organizaciji ove svečanosti, a organizatori su mu u znak zahvalnosti darovali sliku koju je naslikao đurđevački slikar, član Udruge „Peski-Art Đurđevac“ Đuro Škurdija.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca Marko Vranić i Antonio Vrbančić recitacijama stihova Frana Galovića, a recitacijama na kajkavskom prisutne je oduševio Matija Vogrinčić. Marica Hasan prezentirala je svoje dvije pjesme posvećene generalu Markaču, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Udruga cimbalista Hrvatske i tamburaški orkestar KUD-a „Juraj Lončarić“ iz Hrženice iz općine Sveti Đurđ.