Podizanjem zelene zastave obilježena promocija OŠ Sokolovac u dijamantni status međunarodnih ekoškola

Svi učenici i učitelji OŠ Sokolovac te gosti okupili su se u srijedu, 5. lipnja na svečanosti prigodnog obilježavanja obnove statusa međunarodne eko škole.

Naime, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš,  Međunarodna je koordinacija za eko-škole, (Foundation for Environmental Education – FEE), produžila OŠ Sokolovac status međunarodne eko-škole i dodijelila eko-školi Sokolovac najviši, dijamantni status međunarodnih ekoškola. Preuzimanje certifikata i zelene zastave upriličeno je 10. svibnja u dvorani Gastro Globus u Zagrebu na svečanosti kojoj su prisustvovale ekoškole iz cijele Hrvatske, dok je svečanost podizanja zelene zastave u OŠ Sokolovac održana 5. lipnja.

Svečanom programu prisustvovali su uz učitelje i učenike škole i članovi ekoodbora i vijeća roditelja, ekokumovi Hrvatske šume-Šumarija Sokolovac a pismenim putem na stečenom priznanju čestitao je i dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša, koja omogućuje i prati provođenje programa u Hrvatskoj.

Ravnatelj Saša Korkut i ekokoordinatorice Nataša Petrović i Janja Ivanček u svom obraćanju osvrnuli su se na dugogodišnji rad na edukaciji za okoliš i provođenje eko-projekata na kojem su angažirani svi učitelji i učenici OŠ Sokolovac. Program ekoškole je usmjeren na oblikovanje dobrih, ekoloških navika i razvijanje vještina koje učenici stječu kroz aktivnosti i projekte, a na kojima se grade vrijednosti održivog razvoja. Također, projekti ekoškole potiču suradnju i napredak ne samo učenika i škole već i šire lokalne zajednice. Članovi eko odbora Goran Dević i Dean Pisačić izrazili su zadovoljstvo suradnjom na ekoprogramima te pozdravili napore koji se ulažu u odgoju novih naraštaja za zaštitu okoliša.

Uz zvuke himne RH i dječje himne Općine Sokolovac, kojima djeca izražavaju ljubav prema zavičaju, odzvanjale su riječi nade da će mladi u svom budućem životu i radu znati cijeniti i čuvati prirodna bogatstva tog istog zavičaja te prepoznati važnost borbe za očuvanje prirode.

ekokoordinatorice Janja Ivanček i Nataša Petrović
OŠ Sokolovac