Počela realizacija projekta PIŠKORNICA

U Koprivnici je u četvrtak, 12. ožujka 2009. godine od strane osnivača potpisan Društveni ugovor kojim je i formalno zaživjelo trgovačko društvo Piškornica d.o.o. koja će u Koprivničkom Ivancu zbrinjavati otpad iz četiri županije sjeverozapadne hrvatske. „Piškornica“ je, zapravo, nasljednik Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske i osnivanje ovog društva je, nakon četverogodišnjih priprema i ishođenja svih potrebnih dokumenata, formalni početak fizičke izgradnje postrojenja.

Ugovor su potpisali župani Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-Križevačke i Krapinsko-zagorske županije Josip Posavec, Zvonimir Sabati, Darko Koren i Sonja Borovčak, te opunomoćenik Općine Koprivnički Ivanec, koji su svi dionici novoosnovanog društva.
U „Piškornici“ bi se godišnje trebalo obrađivati oko 110 tisuća tona otpada iz sjeverozapadne Hrvatske, a u nadležnom ministarstvu projekt su procijenili na oko 37 milijuna eura. Ovakav regionalni koncept gospodarenja otpadom jedinstven je primjer u Hrvatskoj zbog čega uživa i podršku financijskih institucija, istaknuo je v.d. upravitelja „Piškornice“ Nedo Cepić dodavši da je za projekt zainteresirana i Svjetska banka koja je već izradila model financiranja bez državnih jamstava, a u planu je i izgradnja čitavog postrojenja prema modelu javno-privatnog partnerstva. Projekt je jedinstven i po svojoj slojevitosti: sav koristan otpad  će se prvo odvajati u nekoliko reciklažnih dvorišta, odnosno pretovarnih stanica u Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko – križevačkoj i Krapinsko – zagorskoj županiji, a kad ostatak stigne do Koprivničkog Ivanca, tamo će se prerađivati najvjerojatnije u energiju ili pretvarati u inertni otpad.