Po sedmi puta organizirana izložba pisanica „USKRSU USUSRET 2021.“

U želji da se i u ovim teškim vremenima prouzročenim epidemijom bolesti covid-19 održi tradicija i promovira priznata zaštićena nematerijalna kulturna baština i ove godine udruga „Peski-Art Đurđevac“ organizirala je izložbu uskrsnih pisanica „Uskrsu ususret 2021.“ po sedmi put koja je  zbog epidemioloških mjera i ove godine održana online putem.

Na javni poziv udruge za sudjelovanje odazvalo se čak 94 izlagača, ustanova, udruga, pojedinaca praktično iz cijele Hrvatske, a stiglo je preko 600 fotografija pisanica, što pojedinačno što skupno složenih u uskrsne košarice, aranžmane sl.

Pisanice su izrađivane različitim tehnikama i materijalima od tradicionaalnih i prirodnih do modernih i novim materijalima, i naravno različitih umjetničkih dosega.

Organizatorima je namjera pokazati svu raskoš kreativnosti, marljivosti, domišljatostii vrijednog rada ljudskih ruku bez ulaženja u ocjenu umjetničkih dosega (iako on nije nevažan).

Naročito zadovoljstvo proističe zbog onih koji su se potaknuti javnim pozivom odvažili izrađivati pisanice upravo zbog izložbe, a također zbog onih koji to već dulje vrijeme rade, ali su se po prvi puta odvažili pokazati javno. Time se ispunjava cilj promicanja i očuvanja kulturne baštine i tradicije i prijenosa na mlade generacije.

Nakon završetka javnog poziva udruga „Peski-Art Đurđevac“ kreirala je video prezentaciju i objavom na servisu Youtube ona je svima dostupna na pregled i trajno promoviranje zaštićenih nematerijalnih dobara.

Izvor: Peski art Đurđevac

Služba ureda župana