Plan razvoja socijalnih usluga Koprivničko-križevačke županije ocijenjen kao primjer dobre prakse na razini Hrvatske

Ministarstvo socijalne politike i mladih glavni je partner u EU projektu pod nazivom „Podrška sustavu socijalne skrbi u procesu deinstitucionalizacije socijalnih usluga“. Cilj projekta je povećati socijalno uključivanje korisnika prava i usluga u sustav te pružiti podršku stručnjacima iz sustava socijalne skrbi u razvoju i provedbi socijalnih usluga.

Konzultantska tvrtka Oxford Policy Management Ltd iz Velike Britanije nedavno je i započela rad na projektu, a u prvoj fazi stručnjaci iz ove tvrtke i predstavnici Ministarstva održavaju sastanke u županijama i ustanovama socijalne skrbi, te analiziraju relevantnu dokumentaciju. U sklopu tih aktivnosti u četvrtak 22. studenoga posjetili su Koprivničko-križevačku županiju i Dječji dom „Svitanje“ u Koprivnici.

Voditeljicu projektnog tima Angelu Taylor i njene suradnike u Županiji su primili zamjenik pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Miroslav Belobrk i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek. Razgovaralo se o ulozi Županije u razvoju socijalnih usluga, ali i raznim segmentima djelovanja županijske uprave te suradnje s općinama i gradovima. Konzultanti su se posebno interesirali o izradi i provedbi Plana razvoja socijalnih usluga za razdoblje od 2011. do 2014. kojeg je Županijska skupština usvojila krajem 2010.

Stručnjaci iz konzultantskog tima su procijenili da u odnosu na ostale hrvatske krajeve Koprivničko-križevačka županija vrlo uspješno provodi Plan, pa je dogovoreno da se njegova izrada, donošenje i realizacija prezentira javnosti na službenom predstavljanju projekta u Zagrebu, ali i da primjer dobre prakse iz Koprivničko-križevačke županije bude dio programa treninga koji će se u sklopu projekta održavati.