Pismo župana Darka Korena upućeno ministru zdravlja prof. dr. sc. Rajku Ostojiću

Predmet: Neodrživost aktualnog modela financiranja bolnica

Poštovani gospodine ministre,

Na 20. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, održanoj 24.5.2012., razmatrano je Izvješće o radu i financijskim rezultatima zdravstvenih ustanova za 2011. godinu. U izlaganju ravnatelja “Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica” Petra Stapara istaknuto je da je u 2012. godini proračun Opće bolnice na mjesečnoj razini smanjen za 1,5 milijuna kuna, što je umanjenje sredstava koje bolnica dobiva od strane HZZO-a 18 milijuna na godišnjoj razini. Istodobno je zbog rasta cijene energenata po odlukama Vlade, povećan rashodovni dio proračuna bolnice, što doprinosi stvaranju gubitaka u njenom poslovanju.

Prema tome je vrlo vjerojatno da će se dug bolnice, koji je u prethodnih nekoliko godina umanjen, u narednom razdoblju drastično povećavati. U takvim uvjetima minus bi se mogao sanirati isključivo smanjenjem aktualnog bolničkog standarda i razine usluga koju bolnica pruža građanima. Ovaj scenarij je za nas apsolutno neprihvatljiv jer bio bi to velik iskorak unazad obzirom da smo prethodnih godina zahvaljujući značajnim investicijama u sustav zdravstva koprivničku bolnicu podigli na vrlo visoku razinu.

Tražimo stoga da se ovaj ozbiljan problem od strane Ministarstva riješi, budući da stanovništvo Koprivničko-križevačke županije sukladno svojim poreznim izdvajanjima ima pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb. Ova činjenica naročito je razumljiva ako uzmemo u obzir podatak da je nedavno povećan PDV i da se državni proračun bolje puni.

Za nas je također neprihvatljivo da se odgovornost u financiranju bolnica konstantno prebacuje na teret osnivača (Županije), a da istovremeno osnivač nema utjecaj na parametre poslovanja u prihodovnoj strani. Ministarstvo dapače bolnicama smanjuje limite financiranja i istovremeno traži istu razinu usluga, dok osnivače tereti za negativnosti u poslovanju. Pitanje je i koliko je pritom ozbiljno najavljivati smanjenje lista čekanja, jer to neminovno traži povećanje sredstava za zdravstvo, a ne smanjenje (što je ove godine učinjeno).  

Tražimo od Vas gospodine ministre da se aktivnije založite za sektor zdravstva, te da nam odgovorite kako riješiti probleme koje Vam ovdje navodim. Bez Vaše konkretne reakcije sustav će sve više tonuti, a to zasigurno neće moći prikriti ni najbolji mogući PR.

S poštovanjem,

ŽUPAN: Darko Koren, ing. građ.