Pisanice od srca razveselile građane Krakova

Povodom proširivanja suradnje i nastavka dobrih odnosa, a u suradnji s Konzulatom Republike Hrvatske u Krakovu, delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote i pomoćnice direktora županijske Turističke zajednice Kristine Sočev, priredila je niz aktivnosti u sklopu projekta Pisanica od srca.

U Krakov su otputovale četiri pisanice oslikane u maniri naive, koje su prilikom otvorenja tradicionalnog Uskrsnog sajma postavljene na glavni trg, kako bi u njima mogli uživati brojni građani i gosti iz inozemstva. U sklopu Uskrsnog sajma predstavljena je turistička ponuda klastera Središnja Hrvatska s naglaskom na ponudu Koprivničko-križevačke županije. Kako bi predstavili hrvatsku kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu i autohtone podravsko-prigorske proizvode, na glavni trg u Krakovu stigli su i izlagači s područja Županije, i to: Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Čunčana čipka – Emina i Mile Baričević, Josip Cugovčan, OPG Hrženjak, Pampa tea, Stari zanati Želimorski te Kućna radinost Zlatko Štrfiček. Uz Zlatka Štrfičeka, sudjelovali su i ostali naivni umjetnici – Stjepan Pongrac, Josip Gregurić i Đuro Jaković, kao i TS Frontmeni. Obzirom na svoju povezanost s poljskim tržištem, svoje je proizvode predstavila i tvrtka Podravka, koja je dala svoj doprinos i logističku podršku organizaciji predstavljanja u Poljskoj.

Ujedno je na taj način proslavljen Dan Republike Hrvatske u organizaciji Konzulata, a prije same izložbe na trgu, gradonačelnik Krakova Jacek Majchorowski za župana i suradnike održao je prijem u Gradskoj vijećnici, gdje se razgovaralo o mogućnostima suradnje i zajedničkim projektima. U Gradskoj je vijećnici otvorena i izložba slika naivnih slikara iz Županije, koja je izazvala velik interes javnost.

Predstavljanju pisanica prisustvovao je i počasni konzul Pawel Wlodarczyk, koji je bio i inicijator promocije Pisanica od srca i županijske kulturne baštine, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislav Vidošević te direktorica predstavništva HTZ-a u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz.

Župan je istaknuo „međusobnu povezanost dvaju naroda koje krasi slična povijest, jezik i kultura“ te naivnu umjetnost koja kroz ovaj projekta ima sve više poklonika diljem svijeta. Također je zahvalio domaćinima na njegovanju prijateljskih odnosa te ih da posjete Županiju i razgledaju naše prirodne ljepote i znamenitosti, a posebno Hlebine kao središte naivne umjetnosti.

Brojni posjetitelji slikali su se s pisanicama te upoznali s tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a od četiri pisanice koje su izložene u Krakovu, tri se vraćaju u Županija, a jedna ostaje na poklon građanima Krakova.

Projekt Pisanica od srca realiziran je uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, a pokrenula ga je županijska Turistička zajednica prije 12 godina. Velike pisanice dosad su proputovale gotovo cijeli svijet te svojim motivima naive oduševljavaju ljubitelje umjetnosti u svim zemljama.

Služba ureda župana