PISANICE OD SRCA – Klagenfurt, Zagreb, Budimpešta, Đurđevac, Varaždina, Koprivnica, Križevci, Dubrovnik..

Varaždin, 03.04.2009. 

Od danas, velika “Pisanica od srca”krasi prostor ispred varaždinske katedrale. Dar je to Koprivničko-križevačke županije Varaždinskoj biskupiji, svim žiteljima i posjetiteljima Varaždina i svim ljudima dobre volje. U prigodnom programu ispred katedrale sudjelovala je ženska pjevačka skupina KUD-a Molve, slikari naivci iz Molvi (koji su oslikali ovu pisanicu), predstavnici hlebinske udruge slikara I likovne sekcije Podravka 72., a nazočne je pozdravio načelnik općine Molve g.Ivan Kolar, iskazavši povezanost župe Molve i Varaždinske biskupije. Župan Darko Koren čestitao je biskupu Mrzljaku i svim župljanima Varaždinske biskupije nadolazeći Uskrs sa željom da ova “Pisanica od srca” doista unese radost života, ljubavi i mira u sve domove. Nakon toga su biskup Mrzljak i župan Darko Koren raskrili pisanicu i simbolički je predali građanima da uživaju u motivima kojima je oslikana.

Đurđevac, 02.04.2009.

Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, postavljena je još jedna dvometarska ‘Pisanica od srca’. Nakon što su đurđevački slikari Zdravko Šabarić, Vladimir Mlinjarić, Vlado Tulezija, Drago Bešenić i Zlatko Huzjak na dvometarskom jajetu oslikali poznate gradske vizure – Stari grad s picokom, crkvu sv. Jurja, klijeti i vinorodne brežuljke te Peske i lovačke motive, pisanica je postavljena u samom središtu Đurđevca. Uz blagoslov župnika Ozrena Bizeka, s pisanice su bijelu ovojnicu skinuli gradonačelnik Mladen Roštan i župan Darko Koren, naglasivši da je to čestitka Đurđevčanima za Uskrs

Budimpešta, 01.04.2009.

„Pisanica od srca“ koju su u maniri naive oslikali članovi Molvarskog likovnog kruga svečano je predana stanovnicima i posjetiteljima Budimpešte. Na prekrasnom peštanskom trgu ispred Bazilike svetog Stjepana okupilo se mnoštvo turista i uzvanika : veleposlanik RH u Mađarskoj – Ivan Bandić i opunomoćeni ministar za gospodarstvo- Smiljan Šimac, gradonačelnik 5-og budimpeštanskog okruga i parlamentarni zastupnik – Antal Rogan, dogradonačelnik Andras Puskas, pročelnik višeg odjela Ministarstva turizma -Zoltan Papp, zamjenik župana KKŽ – Vladimir Šadek, direktor TU TZ KKŽ – Zdravko Mihevc i voditelj predstavništva HTZ-a u Mađarskoj – Marin Skenderović te načelnik općine Molve – Ivan Kolar. Prigodni program u kojem je sudjelovala ženska pjevačka skupina KUD-a „Molve“ izvodeći molvarske i podravske pjesme i korizmene napjeve, slikari koji su oslikali veliku pisanicu te molvarske žene koje su tradicijski oslikale male pisanice i preko 100 komada podjelile turistima, popratili su brojni novinari i TV postaje (MTV, City TV, Duna TV, MTV-hrvatski program, Mađarski državni radio). Izradu i transport ove pisanice u cijelosti je financirala Hrvatska turistička zajednica.

Zagreb, 30.03.2009.

Danas su postavljena jaja na Trgu bana Jelačića i na Trgu Sv. Marka gdje je prisutan bio i premijer Ivo Sanader, kao i veći dio Vlade. Jaje na Trgu bana Jelačića nosi motive iz cijele Hrvatske, ali oslikano kroz godišnja doba. Na promociji su djevojke iz KUD-a Podravina otpjevale tradicionalne korizmene pjesme, a djevojke u narodnim nošnjama sve nazočne su počastile s kolačima. Umjetnik Josip Gregurić podijelio je ručno oslikana jaja kao znak pažnje svim prisutnima. Nakom promocije na Trgu bana Jelačića ona se dalje nastavila na Trgu Sv. Marka. Jaje, pokraj crkve sv. Marka oslikano je znamenitostima iz cijeke Hrvatske, a postavljeno je točno na sredini između Vlade i Sabora. Kao glavni motivi se mogu naći crkva Sv. Marka i Arena u Puli, ali i mnogi drugi.

Klagenfurt, 28.03.2009.

U subotu 28. ožujka 2009. godine delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom poklonila je prvo veliko ovogodišnje uskršnje jaje gradu Klagenfurtu. Gradu Klagenfurtu ovo je tradicionalno darivanje naše Županije već nekoliko godina, otkuda je i krenuo cijeli projekt izrade velikih uskršnjih jaja pod nazivom "Pisanica od srca".

Projekt "Pisanica od srca"

Radi se o projektu izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive koji je osmišljen u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije. 

Ideju da veliko Uskršnje jaje postane hrvatska specifičnost i atrakcija podržala je i Hrvatska turistička zajednica koja je financirala izradu i postavljanje velikih uskršnjih jaja – pisanica na trgovima Budimpešte, Klagenfurta i Bratislave te transport jedne takve pisanice u New York. Pisanice od poliestera dimenzija 2,05 m x 1,50 m izradila je renomirana križevačka tvrtka Poliester laminati d.o.o. U oslikavanju je sudjelovalo dvadesetak renomiranih naivnih umjetnika članova Udruge hlebinskih slikara i kipara i Molvarskog likovnog kruga, te članova likovne sekcije Podravka 72. Postavljenje ovih velikih uskršnjih pisanica u inozemstvu predstavlja osim osebujne uskršnje čestitke i svojevrsnu pozivnicu turistima iz tih zemalja da posjete našu zemlju. Jednom riječju ovaj projekt je izvrsna promocija Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i posebno naivnog slikarstva.