„Pisanica od srca“ u Mariji Bistrici, Gradišću, Beču

„Pisanice od srca“ koje su tijekom proteklih godina krasile trgove brojnih europski metropola i ove godine su uoči blagdana Uskrsa postavljene na reprezentativnim mjestima tih gradova.

Na platou ispred crkve u Mariji Bistrici postavljena je „Pisanica od srca“, simbol mira i prijateljstva, koju je Koprivničko-križevačka županija poklonila Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici, na radost svim ljudima dobre volje koji će hodočastiti u ovo hrvatsko nacionalno svetište.

U ime Koprivničko-križevačke županije i njene turističke zajednice, brojne vjernike koji su došli iz cijele Hrvatske, pozdravio je župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren. Na pisanici, koju su oslikali Martin i Stjepan Đukin, Vladimir Ivančan, Dragutin Kovačić i Drago Žufika, zahvalio je rektor Svetišta, vlč. Zlatko Koren. Svečanosti je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca g. Branko Hrg.  Program su pjevanjem korizmenih napjeva na Svetoj Misi i u programu primopredaje pisanice uveličali članovi HFD-a „Sesvečice“ iz Podravskih Sesveta.

U malom gradišćanskom mjestu Dolnja Pulja (Unterpullendorf) u Austriji, na samu Cvjetnicu, ispred mjesne crkve postavljena je „Pisanica od srca“ koju je župi i mještanima Dolnje Pulje poklonila sumještanka gospođa Jelka Perušić. Svečanosti primopredaje pisanice su prisustvovali direktor TU TZ KKŽ g. Zdravko Mihevc, gospođa Zdenka Weber, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH U Beču te direktor predstavništva HTZ-a u Beču g. Ranko Vlatković. Predstavljeni su slikari koji su oslikali pisanicu, Martin i Stjepan Đukin, Vladimir Ivančan, Dragutin Kovačić i Drago Žufika te načelnik općine Molve g. Stjepan Fosić. Riječi dobrodošlice uputio je načelnik općine Frakanava – Dolnja Pulja gdin. Anton Blazovich. Dobrom ugođaju doprinjeli su mladi članovi folklorne grupe Hajdenjaki koje uvježbava gospođa Jelka Perušić. Za hrvatsku manjinu u ovoj najmlađoj austrijskoj pokrajini (Burgenland) bio je ovo izniman događaj.

„Pisanice od srca“ koje su tijekom proteklih godina krasile trgove brojnih europski metropola i ove godine su uoči blagdana Uskrsa postavljene na reprezentativnim mjestima tih gradova. Tako, primjera radi, žitelji austrijskog glavnog grada Beča i njegovi posjetitelji i ove godine uživaju u ljepoti „Pisanice od srca“, koju su im Koprivničko-križevačka županija i njena Turistička zajednica poklonili prošle godine. Naime „Pisanica od srca“ postavljena je na Uskrsnom sajmu na bečkom trgu Freyung i dominira ovim najstarijim bečkim uskršnjim sajmom.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije