Pilot projekt „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ predstavljen u Križevcima

Prezentacija projekta „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ održana je u prostorijama Gradske knjižnice u Križevcima. Riječ je o Pilot projektu kojim se pomaže energetski siromašnim kućanstvima, ali i ostalim zainteresiranim kućanstvima smanjiti troškove energije i vode.

U ime nositelja projekta, Koprivničko-križevačke županije, obratio se pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac koji je istaknuo kako osim pomoći kućanstvima da uštede i budu energetski učinkovitija, korist ovog projekta je i u činjenici da su energetski savjetnici stekli dodatno obrazovanje i vještine koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada i nakon završetka provođenja ovog projekta. Gradonačelnik Branko Hrg pozdravio je sve prisutne te zahvalio svim partnerima na suradnji u realizaciji ovog projekta.

es2Energetska savjetnica projekta FIESTA Lana Hudetz iznijela je iskustva energetskih savjetnika iz drugih područja, dok je o preporukama za smanjivanje energetskog siromaštva govorio Ivan Bačeković s Aalborg University iz Danske. Isto tako, voditeljica Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca Ljiljana Stojsavljević Križan predstavila je detalje ovog pilot projekta, a voditelj projekta UNDP u Hrvatskoj Zoran Kordić predstavio je mogućnosti replikacije projekta u drugim lokalnim zajednicama te nacionalnim preporukama za borbu protiv energetskog siromaštva.

Prigodnim riječima obratili su se i predstavnik iz ureda UNDP-a u Hrvatskoj Robert Pašičko, vršiteljica dužnosti predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, vršitelj dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić te savjetnik u Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj Dario Runtić.

Nositelj projekta je Koprivničko križevačka županija uz projektne partnere sa područja grada Križevci (Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ i Volonterski centar Link). Projekt je financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provodi se u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom i UNDP Hrvatska.

Služba ureda župana