Peti projektni sastanak nastavnika i učenika u Rigi

Međunarodni Comenius projekt „Save the PAST, live the PRESENT, IMAGINE the FUTURE“ provodi se već drugu školsku godinu. Osam partnerskih škola iz Latvije, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Turske i Hrvatske provode aktivnosti projekta uz financijsku pomoć Europske komisije. Učenice Petra Porić i Paula Kiš, koordinatorica projekta Marina Njerš, te nastavnice Martina Grgac, Ines Sertić, Sanja Mikulić i Bojana Habek provele su tjedan dana u Rigi u Latviji na mobilnosti u sklopu projekta. Uz razmjenu iskustava u obrazovanju, metodama rada, stručnim temama, nastavnici sudjeluju i u aktivnostima pripremljenim za učenike i nastavnike. Učenici, koji su smješteni u obiteljima, imaju priliku upoznati drugu kulturu, razmijeniti informacije koje zanimaju mlade te prezentirati i predstaviti svoju zemlju.

Tijekom boravka u Rigi, Latvija je slavila državni praznik Dan nezavisnosti, pa je bio pripremljen bogat program. Učenice i nastavnice Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica vidjele su vojnu paradu, svečani program na gradskom trgu (koncerti, govor predsjednika Latvije Andrisa Berzinša), festival svjetla, vatromet.

Velik broj aktivnosti održan je u školi domaćina Isma secondary school Premjers. Radionice na temu tolerancije, zdravlja, rata i mira učenicima su bile temelj za razmišljanje te za posjete muzeju rata, muzeju medicine i muzeju brodogradnje i povijesti Rige. Učenici iz svake partnerske škole prezentirali su temu manjina u zemlji iz koje dolaze te o njihovoj glazbi, a crtali su i autohtono glazbalo kraja iz kojeg dolaze.

Slobodno vrijeme su učenice provele na hokejaškoj utakmici hokejaškog kluba Dinamo – Riga, a nastavnice u posjetu Baltičkom moru, poznatoj plaži Jurmala.

Marina Njerš, prof.