Peta godina druženja uz znanost u koprivničkoj Gimnaziji

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i suradnici u subotu, 9. lipnja posjetili su peti po redu „Dan za znanost“ koji je održan u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica.

Kao što je pojasnio ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić na svečanom otvorenju manifestacije, radi se o projektu koji je pokrenut na inicijativu profesorice Marine Furkes i učenika, a cilj mu je popularizacija znanosti. Raznim aktivnostima iz područja matematike, fizike, kemije, biologije, geografije, elektrotehnike, robotike i psihologije željelo se promovirati druženje uz znanost, a u sportskoj dvorani Gimnazije okupili su se brojni zainteresirani te sudjelovali u raznim pokusima, demonstracijama, edukacijama, igrama, zdravstvenim mjerenjima i ostalim zanimljivostima.

Župan je pohvalio organizaciju ovog događanja koje promovira znanost među mladima, kao i rezultate koje Gimnazija postiže upravo zbog takvog pristupa.

Svaki stupanj razvoja mladog čovjeka ima svoj značaj i vrijednost, ali smatram kako je upravo ovo srednjoškolsko razdoblje izuzetno važna prekretnica u odabiru životnog puta. Odgovorna država treba svoj razvoj temeljiti na znanosti te zahvaljujem svima koji su nas u ovih pet godina educirali i informirali na koprivničkom Danu za znanost. Želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu.“, poručio je župan.

Hvala svima koji ste danas odvojili vrijeme i svojim dolaskom podržali ovaj projekt. Upravo kroz njega naša Gimnazija pokazuje kako ne treba čekati da kurikularna reforma započne, već ju treba početi realizirati sam“, dodao je ravnatelj Robotić.

Dan za znanost svečano su otvorili najbolji učenici prvih i drugih razreda u Gimnaziji Marta Kunštić i Luka List, a župan, zamjenik Ljubić i ravnatelj Robotić zatim su krenuli u obilazak znanstvenih sadržaja.

Uz organizatora Gimnaziju, u projektu sudjeluju znanstvenici i znanstvene ustanove s kojima Gimnazija surađuje, a tijekom ovih pet godina znanost je približena širokoj publici svih uzrasta. Ovogodišnji gosti bili su sudionici projekta CHEC (Croatia – Hungary Educational Cooperatio) u kojemu Gimnazija sudjeluje kao partner uz školu Csokonai Vitez Mihaly Reformatus Gimnazium iz Csurga i Umjetničku školu iz Nagybajoma te PORA-u Regionalnu razvoju agenciju Koprivničko-križevačke županije, čiji su predstavnici također posjetili „Dan za znanost“.

Dan za znanost posjetili su i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, brojni profesori, učenici, roditelji te ostali ljubitelji znanosti.

Služba ureda župana