Ovogodišnja Vinoda okupila 38 martinjskih meštri

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u subotu, 24. listopada 2015. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s TZ grada Križevaca, Udrugom vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci i Zajednicom udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije organizirala je desetu po redu veliku martinjsku špelanciju.

Na križevačkom Strossmayerovom trgu već su se prijepodnevnim satima građanima i posjetiteljima predstavili vinari i udruge vinara, kućne radinosti i ostali izlagači.

Povorka svih sudionika Vinode u poslijepodnevnim satima prošetala je gradom, a pridružili su im se martinjski meštri, kuburaši, Križevačka djevojačka straža i  mažoretkinje.

IMG_8459Župan Darko Koren i Kuburaši obilježili su početak redovne godišnje VINODE pucnjevima, nakon čega je uslijedio izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala, vinifikacija novog Martinjskog meštra te krštenje mošteva i podjela krsnih listova.

Nakon susreta Varoškog suca i Kalničkog kaštelana s Presvetlim i Cinoberom, martinjske biškupe na Strossmayerovom trgu primili su gradonačelnik Branko Hrg i župan Darko Koren.

U ime svih vinara i vinograda obratio se i predsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je istaknuo značaj održavanja tradicionalnih manifestacija koje doprinose promociji naših vinara.

Osim u programu posjetitelji se mogli uživati i u degustaciji dobre kapljice koju su im  ponudili eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Martinjsko  veselje nastavljeno je pod šatorom uz tamburaše.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.