Otvoreni XVIII. Križevački pedagoški dani

“Želim vam zahvaliti za sve ono što činite sada i što ćete činiti ubuduće. Ako ćete vi i vaši učenici biti nositelji naše budućnosti siguran sam da ne moramo biti zabrinuti“

U Križevcima su u četvrtak, 9. listopada otvoreni XVIII. Križevački pedagoški dani čija je glavna tema „Učiteljstvo od 19. stoljeća do danas“. Križevački pedagoški dani ove se godine obilježavaju u znaku triju velikih obljetnica: 170. godina rođenja Ljudevita Modeca, 115. godina rada škole i 40. godina Križevačkih pedagoških dana. Ovim obljetnicama može se pridružiti i još jedna, a to je 155. godina izlaženja pedagoško-književnoga časopisa „Napredak“.

Nakon prigodnog programa kojega su pripremili učenici križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca prisutnima su se obratili ravnatelj Dražen Bokan, zamjenik župana Ivan Pal i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović.

Zamjenik župana u svom se obraćanju osvrnuo na težak položaj prosvjetnih radnika i dodao: “Želim vam zahvaliti za sve ono što činite sada i što ćete činiti ubuduće. Ako ćete vi i vaši učenici biti nositelji naše budućnosti siguran sam da ne moramo biti zabrinuti“.

Uslijedila su predavanja Michelle Braš-Roth iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (Hrvatski obrazovni sustav u svjetlu PISA i TALIS pokazatelja), Štefke Batinić iz Hrvatskog školskog muzeja (Djelovanje Ljudevita Modeca u kontekstu profesionalizacije učiteljskog zvanja i modernizacije hrvatskog školstva u drugoj polovini 19. stoljeća) te Predraga Palea s Fakulteta elektrotehnike i računalstva (Kako čovjek uči – jezgra za dobro učenje).

Križevački pedagoški dani osmišljeni su kao susret pedagogijske teorije i pedagoške prakse učiteljstva Križevaca, Koprivnice i Bjelovara s predstavnicima iz svih krajeva Hrvatske te prosvjetnih vlasti. Utemeljio ih je 1974. godine Hrvatski pedagoško-književni zbor u suradnji s Gradom Križevcima, a sustavno su dalje razvijani putem Ogranaka u Križevcima i Bjelovaru.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.