Otvoreni radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Općini Gola

U srijedu, 23. rujna svečano su otvoreni radovi na izgradnji sanitarno-fekalne kanalizacije naselja Gola, a koji obuhvaćaju i pročistač otpadnih voda. Otvorenju radova nazočili su zamjenik župana Darko Sobota, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, direktor VGO-a Varaždin Leonard Sekovanić, direktor Koprivničkih voda Josip Pobi te ostali predstavnici izvođača radova.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje kanalizacije u duljini od pet tisuća metara i početku izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Gola te pročistača otpadnih voda gdje će se u budućnosti pročišćavati otpadne vode prema direktivama Europske unije za zbrinjavanje komunalnih voda. Nositelj realizacije ove vrijedne investicije su Koprivničke vode d.o.o., kao javni isporučitelj vodnih usluga.

IMG_9831mNovost je i da će se u sklopu izgradnje kanalizacijske mreže izgraditi i priključci za svako domaćinstvo što će olakšati izdatke mještana i za priključak na kanalizacijsku mrežu. Nakon provedenog postupka javne nabave, za izvođača radova izabrana je zajednica ponuditelja koju čine koprivnički Koming, đurđevačka Bistra, varaždinska Vodogradnja i bjelovarski Geoservis. Poslove stručnog nadzora obavljat će Eko Ekspert iz Zagreba.

O ulozi Hrvatskih voda i financiranju projekta generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić je istaknuo kako Hrvatske vode prate sve ove investicije prema različitim modelima. Glavni investitori su domaća komunalna poduzeća, a Hrvatske vode sufinanciraju 90 posto ovog projekta, dok 10 posto pokriva lokalna samouprava. U ovom slučaju cijena izgradnje kanalizacijskog sustava je oko 7,800.000 kuna bez PDV-a, a za uređaj se planira investicija od oko 5,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Načelnik Općine Gola Stjepan Milinković istaknuo je važnost ove investicije i izgradnje infrastrukture za lokalnu zajednicu koja će zasigurno doprinijeti kvaliteti života ovog kraja i zahvalio svima koji tome doprinose.

Završetak prve faze radova predviđen je za početak iduće godine, dok bi pročistač trebao biti dovršen do kraja 2016. godine, a cjelokupni sustav trebao bi biti u funkciji od početka 2017. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.