Otvoreni 20. Dani travnjaka

Jubilarnu 20-tu po redu manifestaciju „Dani travnjaka“ Koprivničko-križevačke županije službeno je na Sajmištu u Koprivnici otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać.

Prije samog otvorenja, zamjenik župana Darko Sobota ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka podsjetio je na razvijanje i cilj manifestacije u proteklih dvadeset godina: „ Započeli smo sa savjetovanjem za poljoprivrednike na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Imbrišić u Kozarevcu i u tom obliku djelovali pet godina“, te dodao: „ Iako broj proizvođača opada, pojavljuju se mladi poljoprivrednici, čiji rad i trud nagrađujemo upravo na ovoj sajamskoj manifestaciji i to za najbolje proizvođače mlijeka i mesa u Koprivničko-križevačkoj županiji i najperspektivnijeg mladog poljoprivrednika, a čiji je interes za takvo predstavljanje velik i to nas jako veseli.“

U ime suorganizatora manifestacije sve prisutne pozdravila je ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović posebno naglasivši kako je Hrvatska poljoprivredna agencija organizator 9. Kupa mladih uzgajivača odnosno Bambino kupa.

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik gradonačelnice Grada Koprivnice Mišel Jakšić naglasivši da svake godine ima sve više izlagača što je dokaz da hrvatska poljoprivreda opstaje i da se razvija.

 IMG_6415„20. „Dani travnjaka“ su pokazatelj otpora svim nedaćama koje su prisutne u poljoprivredi. Hrvatska država mora poljoprivredu sagledati kao stratešku granu i mora Podravku sagledati kao tvrtku od strateškog interesa. Mi imamo potencijala, jer se ovdje nalazi najrazvijenija prehrambena industrija, koja bi trebala biti generator razvoja poljoprivrede i proizvodnje kroz odnose s kooperantima, rekao je župan Darko Koren uoči otvorenja manifestacije.

Ovu manifestaciju pohvalio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać koji je naglasio: „Sama činjenica da je ovo dvadeseta manifestacija dovoljno govori o tome koliko znači proizvođačima na ovom području, s posebnim naglaskom na edukativna predavanja u koja su uključene i institucije samog Ministarstva poljoprivrede.“

Kulturni dio programa svečanog otvorenja upriličio je KUD „Srce“ iz Koprivnice spletom podravskih pjesama, a ove godine na „Danima travnjaka“ predstavlja se ukupno 123 izlagača iz Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, IMG_6420Zagrebačke  županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Krapinsko-zagorske županija, Osječko-baranjske županije, Virovitičko-podravske županije, Sisačko-moslavačke županije te iz Slovenije.

„Dani travnjaka“ održavaju se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske poljoprivredne agencije, Grada Koprivnice, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Obrtničke i Gospodarske komore, Srednje gospodarske škole i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima,  Konjičkog kluba Bilogorski rendžeri i županijske Savjetodavne službe.

Manifestacija će trajati još i sutra kada će se održati natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz ručne košnje i košnje s konjskom kosom te rastepanje, okretanje i sušenje sijena. Pored toga, proglasit će se najbolji kosci, održat će se konjički turnir, tradicijske igre za sve posjetitelje te revija tradicijskih kočija i zaprega.

Služba ureda župana