Otvorena prva večer 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

U prostorijama Evangeličke crkve u Legradu u petak 12. srpnja održana je prva festivalska večer 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”. Otvorenju festivala prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je otvorio festival istaknuvši važnost očuvanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine.

„Ponosni smo što svake godine možemo sudjelovati u pokroviteljstvu i pomoći kod organizacije ovako važnog festivala koji čuva našu kulturu i baštinu. Na festivalu će se predstavnici brojni sudionici iz više europskih zemalja i ovo je odlična prilika da se upoznamo i s drugim kulturama i običajima, želim svima ugodan boravak i da ponesete najljepša sjećanja uz Koprivničko-križevačke županije“, kazao je zamjenik Ljubić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić koji je zahvalio Županiji na pomoći u organizaciji te poželio svim sudionicima da na što ljepši način približe tradicijsku kulturu posjetiteljima festivala.

Festival traje do nedjelje, 14. srpnja. Inače, riječ je o manifestaciji koja ugošćuje folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje je pripremljen bogat i sadržajan program u kojem će tradicijsku pjesmu i ples prikazati više od 240 sudionika.

Ova  je manifestacija mjesto susreta različitih kultura, mjesto upoznavanja. učenja i razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodim, a ove će godine, uz grupe iz Hrvatske (FA “Matija Gubec” iz Karlovca, KUD “Donji Vidovec”, KUD “Zrin” iz Legrada i FA Koprivnica) gostovati grupe i ansambli iz Republike Češke (Folklorni ansambl “Vsacan”), Italije (Folklorna grupa Danzerini di Lucinico”), Austrije ( Jugendvolkstanz und schuplattlergruppe “Fürnitz”) i Slovenije (Folklorna skupina kulturnog društva “Podgorci”).

Druga festivalska večer je na rasporedu večeras u Dom mladih Koprivnica u 20 sati, dok će posljednja večer festivala biti u nedjelju, 14. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care Križevci.

Izvor fotografija: prigorski.hr

Služba ureda župana