Otvorena izložba „Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940. godine“

U Muzeju grada Koprivnice prošlog je vikenda otvorena izložba „Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940. godine“, a događanju je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Priča je to o školstvu od njegove prve pojave na prostoru Koprivnice i okolice te njegovom razvoju do Drugog svjetskog rata. Kao što su poručili iz Muzeja, namjera je bila povezati ustanove koje djeluju na području kulture i obrazovanja, predstaviti istraživanja građe koja se čuva u muzejskim, arhivskim, školskim i privatnim zbirkama te knjižnicama, kao i dati svojevrsnu analizu razvoja obrazovanja, discipline i kulture života u ovom kraju. Izložba također daje kratak prikaz rada pojedinih škola u kontekstu općeg razvoja školstva od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.

Na razvoj školstva u Koprivnici, kao i na cijelom području Republike Hrvatske, utjecao je niz društveno-političkih i ekonomskih odnosa, a izučavajući izvatke iz školskih spomenica i prikupljajući građu o školama objavljenu u tiskanim izdanjima okupljene su glavne karakteristike pučke škole – njezine podjele na svakidašnju i opetovnu, predmeti kojima su učenici poučavani, zgrade u kojima se održava nastava i njihov inventar te popratni dijelovi škole poput gombališta (igrališta), školske knjižnice i školskog vrta.

Izložba i njezin katalog donose i podatke o školama u okolici, učiteljima, ali i njihovom svakodnevnom životu i životu učenika koji je bio svojevrsni odraz tadašnjih društvenih potreba.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Glas Podravine