Otvorena izložba Koprivničke postrojbe u vojno redarstvenoj operaciji  „Bljesak“

U Muzeju grada Koprivnice danas je otvorena izložba „Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak“ kojoj su ispred  Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek. Izložba je organizirana  kao uvod u obilježavanje vojno – redarstvene operacije Oluja te uz 25. obljetnicu VRO Bljesak, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 Okupljenima se uvodno obratio zapovjednik 117. brigade i načelnik operative Zbornog područja Bjelovar pukovnik Ivica Zgrebec koji se prisjetio ratnog puta koprivničkih branitelja te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara koji je podsjetio na vrijednosti Domovinskog rata i značaj koji su operacije Bljesak i Oluja imale za slobodu i samostalnost Hrvatske.

 Zamjenik Ljubić je istaknuo važnost očuvanja istine o Domovinskom ratu naglasivši kako ovakve izložbe na najbolji način kroz dokumentaristički pristup prikazuju najponosnije vrijeme u kojem je stvarana Hrvatska. „Odajemo počast hrvatskim braniteljima koji su svoje zdravlje i živote žrtvovali da bi danas imali samostalnu državu. Bljesak i Oluja su uz druge velike i značajne vojno redarstvene akcije oslobodile našu zemlju i uspostavile suverenost i nema boljeg načina nego izložbom ratne građe još jednom podsjetiti sena to slavno razdoblje u kojem su branitelji s područja naše županije dali velik doprinos“, kazao je zamjenik Ljubić.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž koja je  u govoru istaknula kako su koprivničke ratne postrojbe dale neizbrisiv doprinos u Domovinskom ratu te zahvalila  svim braniteljima na hrabrosti i spremnosti da svoje živote polože na oltar domovine.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom građom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi Damira VukovićaŽeljka GolubićaIvice Jurenca i Mirka Hanžekovića (ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazuje i dokumentira sudjelovanje Koprivničanaca i Podravaca u više postrojbi HV-a i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivničko-križevačke Ban Koprivnica – u VRO Bljesak i oslobađanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s početka svibnja 1995. godine.

Služba ureda župana