Otvoren VI. Forum poljskih i hrvatskih regija

U Torunu je 12. listopada otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti, kojemu su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, uz druge župane, zamjenike župana i ostale predstavnike županija.

Forum je otvorio ovogodišnji domaćin, maršalek kujawsko-pomorskog vodjvodstva Piotr Calbecki kazavši: „Poljska i Hrvatska zemlje su koje se jako dobro razumiju i suočavaju se sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije.“

Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bi razmijenili iskustva, razgovarali o važnim temama, a što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe“, obratio se okupljenima šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Maršalek zapadno-pomorskog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz kazao je kako je prošlo šest godina otkad je Jacek Protas, sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Republike Poljske, a tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Još je dodao kako Poljska i Hrvatska streme zajedničkom cilju – snažnoj Europi,  kroz perspektivu koja uključuje izgradnju infrastrukture, revitalizaciju, poticanje agroturizma i mnogih drugih područja.

Jedna od važnijih tema ovog susreta je nova perspektiva financiranja nakon 2020. godine, a bit će riječi i o poljskom primjeru dobre prakse koji se tiče korištenja integriranih teritorijalnih ulaganja kako bi se ostvario stabilan i ravnomjeran rast svih regija.

Služba ureda župana