Otvoren proizvodni pogon tvrtke Alegra moda

Svečanost otvorenja novog proizvodnog pogona tvrtke Alegra moda održana je u utorak, 10. svibnja, u Gornjoj Rijeci. Radi se o tvornici ženske odjeće koja je započela s radom 21. ožujka ove godine i koja zapošljava 42 radnika. Proizvodni pogon je smješten u hali poduzetničkog inkubatora u Gornjoj Rijeci, a zaposlenici (većinom žene) dolaze iz čitavog potkalničkog kraja. Većinom su to bivše djelatnice Zelinke koje imaju veliko iskustvo u izradi zahtjevne ženske odjeće. Zasad imaju potpisan ugovor s dva partnera iz Zapadne Europe kamo plasiraju preko 70% svega proizvedenog. Punim kapacitetom radi jedna linija šivača, a postepeno počinje s radom i druga, a uskoro bi se pogon trebao proširiti nakon čega bi u tvornici radilo 75 djelatnika. Alegra moda stvara i vlastiti brand pod imenom Sidonija, nazvan prema slavnoj primadoni iz Gornje Rijeke.

Među brojnim gostima na otvorenju ovog važnog proizvodnog pogona prisustvovali su državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić, župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, dekan Tekstilno-tehnološkog fakulteta Darko Ujević, te predstavnici obrtničke komore i brojni gospodarstvenici.

Vlasnice Alegre moda Ljiljana Petric i Gordana Žigić na početku su pozdravile prisutne i zahvalile se Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Županiji, Općini Gornja Rijeka, Razvojnoj agenciji PORA i HAMAG-u na podršci u realizaciji projekta. Načelnica Gornje Rijeke Štefica Tukša kazala je kako ovaj projekt nije kraj ulaganja u tom kraju, najavila je otvorenje novih pogona u budućnosti, te se zahvalila državnoj tajnici Tihani Kraljić na velikoj podršci u realizaciji nove tvornice. Župan Darko Koren je kazao da je otvorenje tvornice velik događaj za cijeli kraj, te samim time i izniman uspjeh načelnice i njenih suradnika.

Državna tajnica Kraljić je rekla da Ministarstvo gospodarstva daje podršku svima koji žele stvarati i otvarati radna mjesta, te se osvrnula na sam tijek nicanja tvornice. „Ovo otvorenje je školski primjer kako treba poticati poduzetništvo u Hrvatskoj. Tvornica je otvorena u poduzetničkom inkubatoru koji je otvorila Općina i za isti dobila potporu od države. Velika je bila uloga i Županije koja je osigurala povoljno kreditiranje, a jamstvo za kredit osigurao je HAMAG. Sve ovo je omogućilo otvorenje nove tvornice.“ – kazala je Kraljić i pozvala sve dužnosnike da prema ovom obrascu prihvate poduzetnike i podrže njihove ideje na svom prostoru.

Novi proizvodni pogon blagoslovio je župnik u Gornjoj Rijeci Josip Vragović, a objekt je simboličnim rezanjem vrpce otvorila državna tajnica Kraljić. Nakon razgledavanja prostora tvornice održana je modna revija na kojoj su prezentirani novi proizvodi tvrtke Alegra moda.