Otvoren Međunarodno znanstveni skup na temu „Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama”

U prostorijama Hotela Podravina u Koprivnici danas je otvoren Međunarodno znanstveni skup na temu „Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama” kojem je nazočio i zamjenik župana Ivan Pal.

Sve prisutne na samom početku pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora Hrvoje Petrić te pri tom posebno zahvalio Koprivničko – križevačkoj županiji na dugogodišnjoj suradnji i svim sudionicima projekta.

O cilju ovog skupa kao i o njegovoj važnosti govorila je predsjednica Povijesnog društva Koprivnica Ružica Špoljar te istaknula „Cilj skupa prije svega je poznavati svoju povijest, materijalnu, ali i kulturnu.“ Dodala je da to što nas rijeka Drava povezuje sa susjednim zemljama je izrazito bitno za daljnju suradnji s njima.

Zadovoljstvo što se ovaj skup održava u Koprivnici i zadovoljstvo partnerskim odnosima s Povijesnim društvom Koprivnica izrazio je zamjenik Pal dodavši: „Drago mi je što se ovaj skup održava upravo u našoj Županiji. Županija je ponosna na sve organizatore ovog skupa i na naše Povijesno društvo i uvijek nam je zadovoljstvo da možemo pomoći i podržati ovakve događaje.“ Na kraju svog obraćanja poželio je da se „i ubuduće okupimo u ovakvom okruženju gdje učimo o povijesti i stvaramo nove suradničke odnose“.

Prorektorica sveučilišta u Mariboru Lučka Lorber pohvalila je organizatore te istaknula vrijednost ovakvih skupova pri kojem se susjedne zemlje mogu povezati na bilo koji način, „a ovaj današnji skup bit će nam zajednički put u daljnjoj suradnji“.

Nakon uvodnog dijela održane su brojne prezentacije vezane uz Povijest rijeke Drave, a u sklopu skupa organizirana je i stručna ekskurzija do rijeke Drave. Pored toga, tijekom vikenda o rijeci Dravi s različitih aspekata govorit će čak dvadeset i sedam izlagača koji ujedno predstavljaju svoje strukovne i znanstvene organizacije, a dolaze iz gotovo svih područja porječja rijeke Drave.

Ovaj skup organizirali su Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Projekt se financira sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe-Jadran u suradnji s desetak partnerskih organizacija iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Služba ureda župana