Otvoren jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017.

"Ono što je posebnost ovog Sajma je prisutnost predstavnika političkog vrha regije, što je, uz gospodarski aspekt, također izuzetno važno."

Jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2017., otvorio je svoja vrata u jubilarnom dvadesetom izdanju, a ove se godine okupilo čak 800 izlagača iz 30 zemalja. Traje od 4. do 8. travnja, a s obzirom da je ovogodišnja zemlja partner Republika Hrvatska, manifestaciju je otvorio premijer Andrej Plenković, kazavši kako je ovo ne samo gospodarski već i politički skup koji pridonosi kreiranju dodatne suradnje svih konstitutivnih naroda koji žive i djeluju na ovom području  te je najavio nastavak potpore Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU. Dodao je kako su Hrvatska i BiH važni partneri, a njihova trgovinska razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

Prigodnim govorima u kojima su posjetiteljima i izlagačima poželjeli dobrodošlicu i ugodan boravak, obratili su se predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, a svečanosti su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, križevački gradonačelnik Branko Hrg sa suradnicima, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec, predsjednik županijske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić, načelnici općina, predstavnici PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja te brojni državnici iz regije i svijeta, primjerice zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te delegacije iz Mađarske, Makedonije, Bugarske, Slovenije i NR Kine.

Jubilarni 20. Mostarski sajam prilika je da se napravi rezime našeg postojanja na tržištu Bosne i Hercegovine. Moj je dojam da su naša ulaganja i napori opravdani, ovdje sam 16. godinu zaredom te primjećujem sve veći odaziv i izlagača i posjetitelja. Ono što je posebnost ovog Sajma je prisutnost predstavnika političkog vrha regije, što je, uz gospodarski aspekt, također izuzetno važno. Imali smo priliku čuti i podatke o međusobnoj ovisnosti tržišta Hrvatske i BiH – mi smo njima prvi trgovinski partner, a oni nama šesti. Naša Podravka već godina uspješno posluje na ovom tržištu, koje joj je jedno od najvažnijih, ali smatram kako i manji gospodarstvenici mogu izboriti svoje mjesto; razgovarao sam s nekoliko njih koji su izrazili zadovoljstvo nastupom na Sajmu i poslovnom suradnju s BiH.“, kazao je župan Koren.

Nakon otvorenja, krenulo se u obilazak izložbenog prostora koji se nalazi u Slobodnoj zoni Hercegovina te se proteže na 30 tisuća kvadratnih metara. Tamo se zajednički predstavilo tridesetak poduzetnika i obrtnika iz Koprivničko-križevačke županije, gdje je potrebno izdvojiti Podravku koja je na Sajmu, kao jedna od najvažnijih hrvatskih tvrtki, prisutna od samog početka.

Podravkino predstavništvo u BiH je, po broju zaposlenih, među najbrojnijim predstavništvima, a poslujemo u više od dvadeset zemalja. Ovo tržište smatramo jednim od najvažnijih, najvjernijih i najzahvalnijih te nam je stoga i sam nastup na Sajmu značajniji.“, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar.

Održana je i tradicionalna svečana večera za gospodarstvenike i političke dužnosnike u organizaciji Koprivničko-križevačke županije,  Podravke i HGK Županijske komore Koprivnica.

Služba ureda župana