Otvoren Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije u prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije

U prostorijama PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije danas je službeno predstavljen Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije, ured za informiranje građana o aktivnostima Europske unije. Uvodne pozdravne riječi uputili su ravnateljica  Melita Birčić,  župan Darko Koren,  saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Ravnateljica Birčić zahvalila je svima koji su uveličali predstavljanje Europe Direct centra, izrazivši zadovoljstvo što po prvi put imamo priliku na području županije imati takvu centralnu točku koja će se nadovezati na dugogodišnji rad PORA-e, odnosno na njihovo iskustvo i znanje u pripremi i provedbi EU projekata, kao i informiranje građana i javnopravnih tijela o aktualnostima u programima i natječajima Europske unije.

PORA je kao regionalni koordinator za područje županije od 2007. godine aktivno uključena u sve procese pripreme dionika javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi što kvalitetnije odgovorili na sve izazove vezane uz apliciranje na EU sredstva. Godinama smo bili inicijator u mnogim procesima koje nam je Europska unija prenosila, intenzivno smo radili i s poduzetnicima i s civilnim sektorom, a danas su nam glavni fokus javnopravna tijela. Informirali smo širu javnost o svim politikama i aktualnostima Europske unije, učili kroz rad i suradnju s partnerima iz država u susjedstvu, stjecali nova znanja i iskustva kako bi bili što bolji u svom poslu i to smo znanje prenosili dalje putem edukacija. To će sve i nadalje biti zadaća i uloga Europe Direct centra zato što je to logičan slijed i kruna svega što radimo. Izuzetno smo ponosni i drago nam je što sudjelujemo u ovom projektu vrijednosti 145 tisuća eura koji će se provoditi idućih 56 mjeseci na području naše županije“, istaknula je ravnateljica Birčić.

Budući rad Centra odnosit će se na intenzivno informiranje i uključivanje građana u sve ono što EU danas radi, posebno kroz lokalne medije, organizirat će se niz okruglih stolova i panela koji će se baviti temama od europskog i lokalnog značaja, a tema Europske unije približit će se i školama. Takva je inicijativa krenula već danas, postavljanjem info pulta na Zrinskom trgu, a pozvani su bili učenici koprivničkih srednjih škola kako bi se informirali o postojanju Centra.

U svim tim aktivnostima nastojat ćemo nadograđivati ono što smo dosad radili i kroz ovaj projekt širu javnost informirati o svemu što je aktualno. Koliko epidemiološke mjere budu dopuštale, uključit ćemo se u sve manifestacije i događanja kako bi se približili građanima. Posebno zahvaljujem Županiji bez čije podrške ne bismo sve ovo mogli ostvariti i koja nas prati i podržava u svemu što radimo. Zahvaljujem i svojim suradnicima na angažmanu oko cijele priče te vjerujem da ćemo kao institucija opravdati povjerenje koje nam je ukazano“, zaključila je ravnateljica Birčić.

Župan Koren je istaknuo zadovoljstvo što je županijska ustanova PORA odabrana od strane Europske komisije kao partner koji će javnosti još više približiti europske politike i mogućnosti koje stoje na raspolaganju građanima. „Članstvo u Europskoj uniji nema alternative, vjerujem kako je to danas svima jasno. Ne trebamo dvojiti niti oko toga da je naše članstvo u EU dosad  zaista opravdalo sve ciljeve koje smo imali prije 2013. godine, a ovaj današnji događaj i prezentacija programa te proračun koji je za to osiguran to i potvrđuje. Čekaju nas još dva vrlo važna koraka, a to su ulazak u eurozonu i schengenski prostor čime će se zaokružiti jedna značajna epoha za Hrvatsku. Siguran sam da će PORA  opravdati povjerenje i uložena sredstva, a mi ćemo u tome biti podrška. Hvala svima koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u razvoju županije, Hrvatske i čitave Europske unije čime se potvrđuje da smo ponosni članovi  europske obitelji“, istaknuo je župan.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić pridružio se čestitkama povodom predstavljanja Centra, uz riječi: „Možemo biti zadovoljni napretkom koji smo ostvarili u povlačenju EU sredstava te čestitam djelatnicima PORA-e, kao i županu i suradnicima koji prate njihov rad. Posebno mi je drago što su naš kraj i PORA prepoznati kao mjesto gdje se takav projekt može provoditi, koji će značajno doprinijeti tome da naši građani dobiju uvid o tome koje su to mogućnosti koje Europska unija nudi, koliko nam je ona važna i koliko može sudjelovati u budućim promjenama i razvoju Hrvatske.“

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev kazao je: „Naš novi centar jedan je od 420 ovakvih centara koji rade na području EU, dok ih je na području Hrvatske deset. Čestitam PORA-i što je odradila odličan posao i što je odabrana za Europe Direct partnera Europske komisije. Mreža Europe Direct važna nam je da bi građani doživjeli Europsku uniju u svom gradu, u svojoj županiji. Za Komisiju je važno djelovanje na lokalnoj razini jer želimo čuti kako građani razmišljaju o Europskoj uniji i vide njezinu budućnost. Europa to smo svi mi, građani moraju znati da imaju jednaka prava i dužnosti, i siguran sam da će novi Centar kvalitetno informirati građane o svim mogućnostima koje Europska unija nudi.“

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred ploče Europe Direct Koprivničko-križevačke županije projekt je predstavljen na Zrinskom trgu u Koprivnici uz sudjelovanje učenika Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica, učenika Obrtničke škole Koprivnica i učenika Srednje škole Koprivnica.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, voditeljica Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije Senada Ranilović, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž sa pročelnikom za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravkom Punčikarom te predstavnice Europske komisije Predstavništva u Hrvatskoj Dijana Kuzman Štaudinger i Ksenija Škreblin.

Služba ureda župana