Otvoren 18. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

U Sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkoga u Križevcima danas je svečano otvoren osamnaesti po redu Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

Uoči samog otvorenja pozdravna povorka Sajmu krenula je sa Strossmayerovog trga u kojoj su sudjelovali Križevačka djevojačka straža, Puhački orkestar Grada Križevaca,Križevačke mažoretkinje te Potkalnički konjari.

U  križevačkoj dvorani okupili su se predstavnici državne vlasti, saborski zastupnici, predstavnici sudbene vlasti, župani, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i drugi ugledni gosti, ravnatelji ustanova, škola i predstavnici udruga. Svečanost otvorenja uveličali su i predstavnici Hercegbosanske županije, mađarske županije Zala, Grada Subotice, općine Čitluk i Slovenske Konjice te Márton Szűcs voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.

U ime organizatora kao predsjednik Organizacijskog odbora obratio se župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je izrazio zadovoljstvo punoljetnošću koju je Sajam danas navršio te dodao kako je  ove godine svoje proizvode i usluge izložilo 20-ak izlagača više nego lani ukupno 274 izlagača. Istaknuo je kako je Koprivničko-križevačka županija manifestaciju podržala s 200.000 kuna, Grad Križevci sa 100.000 kuna, dok su Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo gospodarstva izdvojili po 30.000 kuna. Župan Koren posebno se zahvalio Požeškoj – slavonskoj županiji i županiji Zala na partnerstvu.IMG_0048m

Ovogodišnji Sajam obogaćen je partnerstvom dviju županija, domaće Požeško – slavonske i međunarodni partnerstvom županije Zala iz Mađarske. Požeško- slavonski župan Alojz Tomašević obratio se u ime partnera, a Mirko Habijanec govorio je kao zamjenik predsjednika HGK Županijske komore Koprivnica. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec govorio je u ime svih obrtnika te nije skrivao nezadovoljstvo odnosom države prema obrtnicima iskazavši nadu kako će u budućnosti država imati razumijevanja i dogovarati se sa obrtnicima.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta kao jedan od supokrovitelja naglasio je u svojem govoru kako smo izašli iz krize te da se treba iskoristi novac iz fonda ruralnog razvoja.

Posebno pozdravivši obrtnike gradonačelnik Branko Hrg otvorio je Sajam, te  istaknuo kako je  lokalna samouprava u protekle četiri godine osakaćena za 1,8 milijardi kuna te da su to sredstva za ovakve sajmove razvoj poljoprivrede, obrtništva i OPG-a. Gradonačelnik je istaknuo i kako su sredstva za poljoprivredu iz ruralnog razvoja nedavno opet nepravedno raspodijeljena na velike tvrtke umjesto na male poljoprivrednike kojima su bila namijenjena te koji zapravo i jesu čuvari života na selu. Dodao je i kako se ne može se država centralizirati i sve odlučivati u Zagrebu te da lokalna samouprava nije neprijatelj već partner.

Nakon službenog dijela uslijedio je onaj zabavni u sklopu kojega su s Martinskom špelancijom nastupili Krešimir Blažek i Zoran Homen, te varoški sudec Stjepan Palijan i kalnički kaštelan Stiv Vrhovec.IMG_9828m I ove godine održan je izbor najstražarice, a najboljom stražaricom Križevačke djevojačke straže proglašena je Josipa Crnčić i pratilje Mateja Škrlec i Karolina Crnčić.  Stražarice je novčanom nagradom nagradio Grad Križevci, a nagrade je uručio zamjenik  gradonačelnika Tomislav Katanović.

Nakon svečanog dijela uzvanici i gosti obišli su 2500 četvornih metara unutarnjeg i 500 četvornih metara vanjskog izlagačkog prostora na kojem su se predstavili izlagači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.