Otkrivena spomen ploča u Đurđevcu na obljetnicu rođenja Josipa Turkovića

U organizaciji Udruge Peski-Art Đurđevac, Mjesnog odbora Peski-Đurđevac i Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja, a povodom obilježavanja 80. obljetnice rođenja, u Đurđevcu je otkrivena spomen ploča u čast slikaru Josipu Turkoviću. Spomen ploča postavljena je na nekadašnjoj Turkovićevoj obiteljskoj kući na Peskima, u ulici Matije Gupca 6, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić. Tom je prilikom naglasila važnost sjećanja i dužne pažnje iskazane postavljanjem spomen ploče velikanu slikarstva i kulture u Đurđevcu uz naglasak njegovih početaka likovnog stvaralaštva upravo u kući na Peskima, gdje je proveo djetinjstvo i mladost.

O slikaru Turkoviću nekoliko riječi pružili su Anđela Lenhard Antolin, predsjednik Udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franjo Mihočka, Zdravko Šabarić, Luka Kokotić, a u ime Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja svoje impresije iznio je pročelnik Zmajskoga stola Križevci i poznati slikar prof. Zoran Homen dok je prigodne pjesme recitirao Matija Vogrinčić.

Svečanosti su prisustvovali članovi uže i šire obitelji, brojni slikarevi kolege i prijatelji te mnogi građani, a spomen ploču otkrila je supruga Josipa Turkovića Ivanka.

Služba ureda župana