Osvrt župana Darka Korena na 2019. godinu

Drage Podravke i Prigorke, dragi Podravci i Prigorci, stanovnici Koprivničko-križevačke županije

Na završetku ove godine koju ispraćamo prilika je to za promišljanje i osvrt svega onoga što je učinjeno za potrebe stanovnika Koprivničko – križevačke županije. Županijska uprava i svi njeni zaposlenici odgovorno i savjesno su radili kako bi se osigurala sredstva, proveli programi i projekti, osmislile nove mjere kojima se podigla kvaliteta života svih stanovnika, od onih najmlađih pa do stanovnika treće životne dobi.  

Povećanjem financijskih sredstava nastojali smo olakšati rad brojnih ustanova i udruga, ali i  pomagati partnerstvom brojnim projektima, posebice u sektoru zdravstveno-socijalnih djelatnosti i obrazovanja. Od izuzetne nam je važnosti našim stanovnicima osigurati još kvalitetniji život, a da bi se u tome uspjelo bilo je potrebno tijekom godine voditi brigu o razini zdravstvene usluge te raditi na projektima kako bi naše škole i dalje bile mjesta u kojima ugodan boravak potiče na motivaciju i izvrsnost, što su učenici tijekom godine brojnim postignućima na natjecanjima i potvrdili.

Kontinuirano smo ulagali u opremanje škola, osigurali smo  više milijunska sredstva za prijevoz učenika te besplatnu školsku prehrana za učenike koji žive u težim uvjetima. Osigurali smo i sredstva za pomoćnike u nastavi te dodijelili rekordan broj studentskih stipendija. Veliku smo pažnju posvetili  investicijama u zdravstvo, nabavljena je magnetna rezonanca za OB dr. Tomislav Bardek, obnovljen je vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji ima najmlađi vozni park u Hrvatskoj, poboljšali smo primarnu te specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu na području cijele županije te među prvima u Hrvatskoj pokrenuli projekt subvencija stambenih kredita za liječnike s ciljem ostanka liječnika u našoj Županiji. U tijeku je i realizacija projekta dnevnih bolnica vrijedan 47 milijuna kuna, potpisani su ugovori za energetske obnove zgrade praonice i paviljona OB Koprivnica čime će investicije u zdravstvenom sektoru dosegnuti 80 milijuna kuna.

Sljedeće godine planiramo nova ulaganja u obrazovanju, a u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ćemo izgraditi i pet novih školsko sportskih dvorana. Uz to s realizacijom kreće i projekt županijskog Centra kompetentnosti  vrijednog 30 milijuna kuna.

U godini koja je na izmaku i u sektoru gospodarstva bilo je zapaženih rezultata poslovanja naših gospodarstvenika koji su bili još uspješniji u odnosu na prošlu godinu, a Županija je kroz poticaje i subvencije potpomagala razvoj malog i srednjeg gospodarstva.

Tijekom godine smo održali brojne sastanke s predstavnicima državne i regionalne vlasti, bili smo jedna od najaktivnijih članica u Hrvatskoj zajednici županija,  a kao kruna naših napora u povezivanju lokalne i državne razine u Koprivnici smo organizirali i sastanak Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sa hrvatskim županima, na kojem je kao kruna višegodišnje pripreme reforme javne uprave, potpisan i Sporazum o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama kojim se racionalizirala i decentralizirala javna uprava.

U godini za nama vodili smo brigu za sve potrebe koje stanovništvo ove županije treba, a koje mi kao odgovorna Uprava svojim djelovanjem i osiguravamo. S istim žarom i odgovornošću ćemo nastaviti i u nadolazećem vremenu te u tom pozitivnom duhu s radošću iščekujemo nove izazove i godinu koja je pred nama.

Neka Vam nova 2020. godina donese poslovni uspjeh, obilje blagoslova te srca ispuni ljubavlju,  mirom i nadom u bolje sutra.

Vaš župan Darko Koren.