Osvrt na radionicu hrvatskog znakovnog jezika

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica se uključila u Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba koji se obilježava u cijelom svijetu posljednjeg tjedna u mjesecu rujnu. Ujedno se priključila i mnogim ustanovama  koje za građanstvo organiziraju radionice znakovnog jezika, kako bi informirale, senzibilizirale i educirale djecu i odrasle na potrebe gluhih i nagluhih osoba.

U Knjižnici je tako po prvi puta održana radionica hrvatskog znakovnog jezika i to pod izuzetno kvalitetnim vodstvom Marije Križić, intervenora hrvatskog znakovnog jezika, kojoj je asistirala Josipa Kodrić,  učenica petog razreda Srednje škole Koprivnica,  buduća medicinska sestra koje je  uz  svoju nastavnicu vodila radionicu.

Marija i Josipa su u skoro dvosatnom vođenom učenju hrvatskog znakovnog jezika upoznale brojnu publiku sa specifičnostima ovog jezika  kulturne i jezične manjine koji koriste gluhe i gluhoslijepe osobe.  Na pristupačan, pa i zabavan način, približila su zanimljivost i bogatstvo znakovnog jezika, te omogućile prisutnima da nauče osnovne pojmove iz hrvatskog znakovnog  jezika. Posebno treba istaknuti da su u publici uz čujuću publiku bile i gluhe i nagluhe osobe, koje su se također uključile u razmjenu znanja o pojedinim riječima i izrazima iz svakodnevnog života na znakovnom jeziku. Time je i ovom prigodom u Knjižnici „Fran Galović“ postignuta integracijska svrha okupljanja, što može rezultirati većom solidarnošću i boljim razumijevanjem različitosti u zajednici.

D. Sabolović-Krajina