Osvrt na proteklu godinu i čestitka povodom 28. rođendana Koprivničko-križevačke županije

Dragi sugrađani!

Koprivničko-križevačka županija danas, 13. travnja, slavi svoj 28. rođendan koji se ni ove godine nažalost zbog epidemioloških prilika neće održati u svečarskom duhu, već ćemo Dan Županije obilježiti simbolično u situaciji kada se svi mi, a posebno naši liječnici, medicinske sestre i drugi zdravstveni djelatnici, borimo s pandemijom. Sigurni smo da ćemo uz pomoć vas, naših dragih sugrađana, koji ste iskazali veliku društvenu odgovornost i solidarnost, uspješno prebroditi ovu pandemijsku krizu.

Usprkos pandemiji koja je negativno utjecala na naše živote i gospodarstvo, vrijedi istaknuti da je naša Županija danas – Podravina i Prigorje – regija u kojoj su investicije u infrastrukturu vrjednije nego bilo gdje u Hrvatskoj. Više od 5,2 milijarde kuna trenutačna je vrijednost investicija u našem kraju, a te investicije strateški i dugoročno omogućavaju razvoj gospodarstva, bolju povezanost i prilike za otvaranje boljih i bolje plaćenih radnih mjesta.

Ulaganja u izgradnju i obnovu pruge od Križevaca preko Koprivnice prema mađarskoj granici omogućit će da se od Koprivnice do Zagreba stiže za 45 minuta. Kreće nastavak izgradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, a projekti aglomeracija u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu riješit će pitanje vodoopskrbe i odvodnje za tisuće ljudi u našemu kraju. Uz to, nove investicije u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica omogućit će kvalitetnije zbrinjavanje otpada i čuvanje naših prirodnih resursa kojima Podravina i Prigorje obiluju.

Isto tako, značajno smo ulagali u školstvo, u obrazovanje naših ljudi. Započeli smo veliki investicijski ciklus u izgradnji školske infrastrukture kroz Program izgradnje pet školskih sportskih dvorana vrijedan gotovo 70 milijuna kuna s opremom, a tu je i županijski Centar kompetentnosti koji će podići strukovno obrazovanje na višu razinu u što ćemo uložiti 60 milijuna kuna.  Brinemo i o visokom obrazovanju te  već petu godinu zaredom dodjeljujemo stipendije. Krenuli smo s 20, a ove smo godine došli na 74, a među stipendistima imamo četvrtinu studenata medicine.

U zdravstvo smo tijekom protekle godine uložili preko 80 milijuna kuna  čime smo osigurali kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge. Dovršili smo projekt dnevnih bolnica u sklopu županijske Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ u vrijednosti 50 milijuna kuna, na radost roditelja i mališana obnovili i proširili Odjel  pedijatrije, energetski smo podigli učinkovitost zgrada bolničkog Paviljona i praonice,  upravne zgrade Zavoda hitne medicine te smo značajna sredstva uložili u obnovu voznog parka hitne i saniteta.

Osigurali smo i 2 milijuna kuna za financiranje Tim-a 2 u Đurđevcu te zaposlili 10 novih zdravstvenih djelatnika. Sada imamo timove 2 hitne medicine u sva tri naša grada što će pozitivno utjecati na funkcioniranje cjelokupnog županijskog zdravstvenog sustava čime smo postigli ujednačenu pokrivenost medicinskim uslugama na cijelom našem području. Nastavili smo i sa provođenjem specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu, programom sufinanciranja kredita za stambeni smještaj koji koristi 30-ak liječnika,  kako bismo ih privukli i zadržali u našoj Županiji.

Djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo svakodnevno ulažu velike napore u borbi protiv koronavirusa od provođenja testiranja do organizacije cijepljenja koja je na državnoj razini prepoznata i istaknuta za primjer drugima.

Ono što je oduvijek bila kvaliteta i karakteristika Podravine i Prigorja je briga za ljude. Kvalitetna socijalna politika jedan je od naših prioriteta, a velika je pozornost usmjerena prema skrbi o ranjivim skupinama, s naglaskom na starije osobe. U institucionalnu socijalnu skrb prošlu je godinu uloženo 9,3 milijuna kuna, sufinancira se i smještaj u privatne domove za starije i nemoćne osobe za što je osigurano 2,8 milijuna kuna, a program pomoći u kući i dnevni boravak za starije osobe slavi veliku 15. obljetnicu provođenja. U tu je svrhu posljednje četiri godine uloženo više od 5 milijuna kuna, dok se ove godine planira dodatnih 1,3 milijuna kuna.

Nismo zaboravili niti na gospodarstvo, poljoprivredu i turizam za što smo, s obzirom da se radi o višegodišnjim programima, u proteklih nekoliko godina iz županijskog  proračuna uložili preko 52 milijuna kuna kroz razne potpore u privatnom i javnom sektoru.

Ono što je pred nama su novi projekti koje ćemo realizirati u narednom periodu: Učenički dom Koprivnica koji ćemo realizirati u suradnji s Gradom Koprivnicom, Sigurnu kuću za žrtve nasilja za što smo osigurali 10 milijuna kuna, a u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija koji je ključan za prijavu i odobravanje projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije u čemu će naša županija sudjelovati s 3 milijarde kuna vrijednim projektima u obrazovanju, zdravstvu i prometnoj infrastrukturi.

Siguran i ujednačen razvoj svih područja Podravine i Prigorja naša je politika koju svakodnevno pokazujemo, kao i briga za one koji se ne mogu sami brinuti za sebe. Visokim ulaganjima u infrastrukturu koja znači bolje i dostupnije zdravstvene usluge, prometnim povezivanjem kako unutar županije tako i povezivanjem Podravine i Prigorja sa Zagrebom i Europom stvaramo uvjete za razvoj i rast gospodarstva, dok investicije u obrazovanje predstavljaju najsigurniji način da poboljšamo standard svakog stanovnika naše Županije. I u tome, sigurno nećemo posustati.

Drage sugrađanke i sugrađani Koprivničko-križevačke županije izdržimo u ovim trenutcima i budimo odgovorni, zajedničkim odricanjem i osobnim doprinosom možemo učiniti mnogo!

Želimo vam sretan 28. rođendan  Koprivničko-križevačke županije!

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar