Osvrt na 6. Zdravstveni susret pod suncobranima

U petak, 19.8.2016. na terasi ispred knjižnice održan je 6. Zdravstveni susreta pod suncobranima, u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica. Tema susreta bila je „Usklađena primjena lijekova“. O temi je govorila Darija Kuruc, mag.pha. koja zahvaljujući projektu Europske unije, u koji je uključena i koprivnička bolnica, aktivno radi na usklađenju terapije čiji je cilj povećati sigurnost bolesnika te pomoći liječnicima u detektiranju kronične terapije i mogućih terapijskih problema.

Sa starenjem povećava se i osjetljivost na pojedine lijekove, a time i mogućnost nuspojava. Većina starijih osoba ima najmanje jednu kroničnu bolest (npr. povišeni krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) zbog koje svakodnevno uzima propisanu terapiju. Farmaceut mora sagledati terapiju u suradnji s pacijentom i doktorom kako bi znao preporučiti pravilan lijek u pravilnoj dozi. Osim toga potrebno je i pratiti terapiju kako bi se moglo pravovremeno reagirati na moguće nuspojave. Napomenuto je da je iznimno važno da se lijekovi uzimaju u točno propisanoj dozi u određeno vrijeme na propisan način. Sve nedoumice i preporuke oko primjene terapije koje su posjetitelji imali prokomentirali su s magistrom Kuruc te dobili stručan savjet.

Magistra Kuruc je istaknula jedno istraživanje koje je provedeno na 700 osoba starijih od 70 godina  kojim je dokazano kako starije osobe s optimističnim stavom prema životu imaju 44% veću mogućnost boljeg izlječenja za razliku od onih koji imaju negativan stav.

Petar Lukačić