Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara potpisala Ugovor sa sponzorom projekta Zelena učionica kraljice voća

Nakon različitih kreativnih aktivnosti obilježavanja Dana planete Zemlje, obradovalo nas je i potpisivanje Ugovora o provođenju projekta „Zelena učionica kraljice voća“ koji će sufinancirati INA u sklopu programa Zeleni pojas. Projekt naše škole je odabran kao jedan od dvanaest pobjedničkih od ukupno 348 pristiglih prijava na ovogodišnji Inin natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata. Program projekta naše škole „Zelena učionica kraljice voća“ osmislile su Sonja Kalanj i Đurđica Krčmar Zalar uz podršku kolega Ivana Franje, Marija Oštrkape i Darka Herbaia te ravnateljice Marice Cik Adaković. Izbor za sufinanciranje novih dvanaest projekata donijela je stručna komisija koju su činili Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja te predstavnici Ine, a kao i prijašnjih godina, jedan projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice.

ŠTO JE TO ZELENI POJAS?

INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas radi širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, a na suradnju je pozvala nevladine udruge i obrazovne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša, prirode i klime.

ISTRAŽI: https://www.ina.hr/zelenipojas/

ŠTO JE TO „ZELENA UČIONICA KRALJICE VOĆA“?

Projekt „Zelena učionica kraljice voća“ je dio plana pokretanja zelenog pojasa osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara, Virje koji obuhvaća sadnju voćnjaka autohtonih sorti jabuke u školskom vrtu te edukaciju učenika o aktualnim ekološkim pitanjima sa svrhom kurikularnog razvijanja nastave u prirodi koja bi osim učenika uključivala i volontere lokalne zajednice. Projekt će trajati od početka svibnja do kraja studenoga 2021. godine, a u konačnici očekujemo sljedeće mjerljive rezultate:

1. oformljen školski voćnjak sa zelenom učionicom;

2. sadnja 20 autohtonih voćaka (jabuka mašanka, jabuka Baumanova reneta, jabuka Kanadska reneta i jabuka Roter Boscop) na površini 400m2;

3. izgradnja funkcionalne učionice u prirodi od prirodnih materijala;

4. povećana uključenost učenika u nastavu u prirodi (npr. svaki razred imat će 10 sati nastave u zelenoj učionici tijekom školske godine);

5. smanjenje ugljikovog otiska mjerit će i voditi GLOBE grupa;

6. promjena ponašanja naših učenika i njihovih obitelji, stvarajući pozitivan utjecaj na okoliš i razvijanje svijesti o važnosti mikroklime za svijet u cijelosti – misli globalno, djeluj lokalno.

Prema riječima istaknutog stručnjaka za područje nastave Prirode i društva, Ivana de Zana (1990.): “Školski je vrt, kao i učionica, laboratorij (…).“, želimo potaknuti kontinuirano i održivo ponašanje svakog dionika projekta koje će rezultirati razvojem strategija za poticanje učenika na odgovorno ponašanje te probuditi svijest o važnosti svake jedinke za širu populaciju. Edukacije o autohtonim sortama, o proizvodnji hrane i aktualnim ekološkim pitanjima planiramo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Ovim projektom naša škola je još jednom dokazala da ide u korak s izazovima današnjeg svijeta i da svojim učenicima nastoji omogućiti učenje u prirodi i od prirode.