Osnovna škola Molve dobila novoobnovljenu školsku kuhinju

Nakon što je dograđena školska knjižnica i multimedijska dvorana, krenulo se u pregovore za još jedan projekt koji je bio važan za kvalitetu učenikovog boravka u školi, a to je obnova školske kuhinje. Zahvaljujući razumijevanju Županije, Općine i INA-e koji su prepoznali važnost ove obnove i njihovim financijskim sredstvima i donacijama, ove školske godine se krenulo i s modernizacijom školske kuhinje.

Potreba za obnovom kuhinje bila je važna i zbog županijskog projekta koji se provodi od ožujka ove godine, a riječ je o projektu zdrave prehrane za učenike pod nazivom „Pametan obrok za pametnu djecu“. Pametne obroke za učenike osmišljavaju nutricionisti tvrtke Podravka, a obroci su isti za sve škole kojima je Županija osnivač. Godinama se govori učenicima kako je potrebno zdravo se hraniti, ali Županija je ove školske godine konačno odlučila napraviti iskorak i ne samo govoriti o zdravoj prehrani, već je i provoditi. U trećem smo mjesecu provođenja projekta, a učenici koji se hrane u kuhinji izražavaju zadovoljstvo novim receptima i zdravom prehranom. No kako bi učenicima mogli ponuditi obroke koje preporuča novi jelovnik, bila je potrebna adaptacija kuhinje i opremanje iste profesionalnim uređajima, a sve je moralo biti u skladu s HACCP certifikatom koji ima za cilj osiguravanje zdravstveno ispravne hrane.

Vrijeme proljetnih praznika iskoristilo se za radove na obnovi školske kuhinje. Bili su potrebni grubi zahvati poput rušenja zida, mijenjanje električnih, odvodnih, vodnih i plinskih instalacija te keramičarski radovi, a nabavljen je i odsisni ventilator za napu. Sve zajedno za ove radove potrošilo se oko 44.300,00 kn. Opremanje kuhinje profesionalnim namještajem i uređajima koji ubrzavaju procese kuhanja i pečenja hrane te pranja posuđa došlo je ukupno 199.000,00 kn. Školska kuhinja konačno ima odgovarajuće skladište za hranu te veliki zamrzivač čime je konačno riješen i problem nabave namirnica unaprijed.

I učenici su se morali prilagoditi novoj kuhinji jer je promijenjen sistem posluživanja hrane. Dok im je do sada kuharica sve servirala na stolove, od proljetnih praznika se priučavaju na novi, samostalni način posluživanja. To znači da učenici stoje u koloni, uzimaju poslužavnik, potreban pribor, hranu i sve ostalo te nose za stol, a kad su gotovi poslužavnik nose do mjesta za preuzimanje prljavog suđa i prepuštaju ga dalje kuharici. Na taj način učenike se potiče da poštuju red, uvažavaju druge jer moraju strpljivo čekati svoj red, pospremiti za sobom što pridonosi razvoju svijesti o važnosti pristojnog i lijepog ponašanja te navike da se tako odnose i prema učenju i radu.

Ivan Jaković, dipl.uč.
ravnatelj OŠ Molve