Osnovna škola „Đuro Ester“ proslavila Dan škole

Dan škole obilježili smo kroz tri dana. Podigli smo zelenu zastavu pošto smo primili srebrni certifikat. Na sportskom danu imali smo štafetno natjecanje sa svim razredima, a odigrana je i nogometna utakmica između učitelja i osmaša i odbojka između učiteljica i osmašica. Svečanom akademijom pokazali smo postignuća škole i naših učenika. Nagradu su primili učenici koji su cijelo osnovnoškolsko obrazovanje prošli s odličnim uspjehom i imali uzorno vladanje i to: Bartol Kekez, David Šalamon, Ana Sikavica, Lorena Plavšić, Iva Čiković, Lucija Đaković, Fran Kosmač, Patrik Lovrek,Bruno Mikolaj, Lana Varga,Patricio Poldrugač, Kristina Galkina, Ana Nemec, Sara Kapusta, Morana Dominković, Jelena Matejak, Klara Petričević i Ivan Kučan.
Zahvalili smo našoj kolegici Ani Matijević za dugogodišnji rad u prosvjeti pošto nam ove godine odlazi u mirovinu. Na svečanoj akademiji čestitke su nam zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, zamjenik župana Ivan Pal, znanstvena savjetnica Ana Smontara, ravnateljica OŠ „Olga Meglič“ iz Ptuja Helena Ocvirk.
Naša škola, tj. njeni učenici prepoznati su, od Instituta za fiziku, kao učenici koji su veoma uspješni u svom daljnjem školovanju. Zbog toga nam je Institut prigodom Dana škole darovao „Demostracijski komplet za magnetizam“ sa željom da budemo i dalje tako uspješna u svim aktivnostima. U ime Instituta poklon je predala dr. sc. Ana Smontara.
Istaknuo se rad u nazad godinu rada. Opremljenost škole je na vrlo visokom nivou zahvaljujući osnivaču Gradu Koprivnici, donatorima i dobroj organizaciji u školi. Cijela škola pokrivena je internetskom vezom, svaka učionica škole ima projektor i računalo, a neke učionice imaju pametne ploče. Nastava je učenicima zanimljivija, motivacija za učenje je bolja. Svakako je potrebno napomenuti da sva nastavna sredstva koja se nalaze u školi nikako ne mogu zamijeniti ulogu učitelja kao nositelja odgojnog procesa. Njegova stručnost, ali i toplina i ljudskost na prvom su mjestu i nikada tehnika neće i ne smije to zamijeniti. Učitelji su prošli edukaciju za projekt e-Dnevnik tako da smo svi uključeni u taj projekt. Dvije godine smo bili eksperimentalna škola u provedbi kurikuluma građanskog odgoja, a ove školske godine nastavljamo biti eksperimentalna škola izbornog predmeta građanskog odgoja u osmim razredima. Izabrani smo u projekt e-Škole, završili smo s projektom Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti i projekt Razvoj kurikulumske kulture. Obnovili smo status Eko škole i primili srebrni certifikat. Bili smo domaćini brojnih stručnih skupova učitelja. Naši učitelji odlaze na mnoge skupove kao predavači. Surađivali smo s drugim školama u Republici Hrvatskoj i europskim gradovima. Na međunarodnoj razini ostvarivali smo i nastavljamo suradnju s OŠ „Olga Meglič“ iz Ptuja.
Zajedničkom suradnjom učenika – učitelja i roditelja osvještavati smo si naš moto škole koji nas obvezuje da mi kao djelatnici škole u suradnji s roditeljima odgajamo učenike koji ne moraju biti odlični učenici, ali mogu postati odlični ljudi.

Sanja Prelogović