Osnovan je školski književni klub „Dubravko Ivančan“

Osnovna škola Molve 12. studenog 2013. osnovala je školski književni klub, obilježivši tako i Mjesec hrvatske knjige. Počasnom „kumom“ klubu postala je književnica Božica Jelušić. Svečanosti su nazočili svi učenici viših razreda, učitelji, gosti iz OŠ prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja, ravnatelj OŠ Molve Ivan Jaković te načelnik općine Molve Zdravko Ivančan. Ime Dubravka Ivančana, književnika porijeklom Molvaraca, na ovaj će način ostati u Molvama kao podsjetnik da su veliki ljudi rođeni u malim mjestima.

Ideja o osnivanju školskoga književnoga kluba duže se vrijeme već razrađuje u redovima učenika i učitelja OŠ Molve, ponajprije potaknutih ravnateljem Ivanom Jakovićem, učiteljicom Marijom Halaček i podrškom  Božice Jelušić s Društvom hrvatskih književnika. Želeći „domaćemu sinu“, susjedu, prijatelju i priznatom književniku odati dostojnu počast, prije dvije godine održan je znanstveni skup s temom života i rada Dubravka Ivančana, a sada je njegovim imenom prozvan i školski književni klub.

Sama svečanost održala se u novome društvenome domu, u prekrasnom ambijentu obogaćenom plakatima o Dubravku Ivančanu te Božici Jelušić, i stolovima ispunjenima njihovim književnim djelima. Pozdravni govor je održao ravnatelj, a potom i načelnik općine Molve Zdravko Ivančan. On je rekao kako podržava ovu ideju, sretan je što se škola brine o kvaliteti kulturnog života u mjestu te što će se učvrstiti suradnja između škole i općine. Ovom je prilikom najavio i događanje za sljedeću godinu u organizaciji općine – „Ivančanovi dani“, koji će podsjetiti na vrijednosti što ih je obitelj Ivana Ivančana, poznatog etnokoreologa i koreografa ostavila u trajno nasljeđe, i naravno, njegova brata Dubravka, našega današnjega svečara.

Program je vodila učenica šestog razreda Barbara Vujković. Nakon pozdravnih riječi, Božica Jelušić govorila je o Dubravku Ivančanu na jedan poseban način, s obzirom da ga je osobno poznavala i prijateljevala s njim. Govorila je o zajedničkim zgodama, tim više što je stanovala blizu njega u Đurđevačkoj ulici u Molvama.

Učenice petoga razreda Marta Kopričanec, Ela Jaković i Ena Halaček pročitale su izbor njegovih haiku pjesama.

Središnji dio susreta bio je posvećen književnici Božici Jelušić. Učenici su o njoj istraživali na terenskoj nastavi u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, predvođeni knjižničarkom OŠ Molve Marinom Sabolović. Oni su izradili i prigodne straničnike, popularne „bookmarkere“ na sjećanje na dan kad je osnovan školski književni klub, a na kojima im se osobno potpisala i gošća književnica. Novinarke su joj postavile zanimljiva pitanja, a njezine stihove su krasnoslovile Lana Prečko, Mateja Ivančan i Barbara Vujković.

Učenici OŠ iz Virja stigli su sa svojom knjižničarkom Đurđicom Krčmar Zalar. Predstavili su se svojom bajkom „Virovka“ i tako uveličali ovaj književni susret.

O ciljevima projekta i planiranim aktivnostima govorila je inicijatorica učiteljica Marija Halaček. Mnogo je predviđeni aktivnosti isplaniranih za nekoliko godina unaprijed, a evo nekih: razvijanje kulture čitanja, slušanja, govorenja i pisanja; poticanje na umjetnički razvoj učenika: literarni i likovni poglavito; suradnja s drugim školama, ugošćivanje književnika i suradnja s njima na različitim susretima ili radionicama; uključivanje u projekte Tulum s(l)ova, Čitanje pod zvijezdama, Čitanje pod stablima; aktivnosti tijekom školskih praznika radi korisnoga upotpunjavnja slobodnoga vremena; obilježavanje različitih obljetnica; sudjelovanje na različitim likovno-literarnim natječajima te objedinjavanje i objavljivanje  u tiskanome obliku školskih uspješnica; osmišljavanje nagrade za najumjetnika škole „Dubravko Ivančan“; pokretanje literarnoga natječaja na razini države… i to nije sve, prvenstveno stoga što će klub rado prihvaćati nove ideje i sugestije.

Učiteljica Halaček je za ovu prigodu ispekla veliku tortu u obliku žutoga leptira. Predložila je da upravo leptir bude zaštitnim znakom kluba, što su svi prisutni s oduševljenjem prihvatili. Obrazložila je simboliku leptira koji u različitim civilizacijama nosi sličnu poruku: simbol ljepote, zajedništva i slobodnog duha, upravo onoga što se nastoji potaknuti u mladima. Osim toga, jedna pjesnička zbirka D. Ivančana nosi naslov „Leptirova krila“. Sudionici skupa predložili su da znak žutoga leptira, prekrasnog vjesnika proljeća i novog životnog buđenja, bude i oblik statue za predviđenu nagradu te pečat/simbol na memorandumima službenih pisama kluba.

Pripremljena je i knjiga dojmova u koju se prva upisala književnica i kuma Božica Jelušić. Potaknuta predstavljenim simbolom, ona je istog časa osmislila ovu pjesmu, koja će zauvijek krasiti tu veliku knjigu. Pjesmu vam ovdje i donosimo, sa željom da podržite rad učenika i učitelja OŠ Molve, koji vam od srca zahvaljuju!

 

Marija Halaček