OŠ Sveti Petar Orehovec u međunarodnom projektu ACES

„Potaknimo solidarnost – Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!“ tema je ovogodišnjeg međunarodnog projekta ACES, u kojem će sudjelovati Osnovna škola Sveti Petar Orehovec, kao jedini predstavnik Koprivničko-križevačke županije.

Za sudjelovanje u projektu ACES, kojeg je 2006. pokrenula zaklada ERSTE, orehovčani su izabrani putem natječaja na koji je prijavljeno 266 projekata iz 15 zemalja srednje i istočne Europe. Sredstva za provođenje projekta dobila su 42 prijavljena projekta, a u njih 10 sudjelovat će škole iz Hrvatske.

U svaki od prihvaćenih projekata uključene su po dvije ili tri škole iz različitih zemalja, a svaki će partner u projektu dobiti 1.600 eura za troškove provođenja projekta, dok je za škole koordinatore predviđen iznos od 1.800 eura.

Partner OŠ Sveti Petar Orehovec je škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca u Srbiji, a u dogovoru s partnerskom školom, orehovčani su prihvatili koordiniranje projektom. Zajednički projekt nazvali su „I tvoj glas može biti dio rješenja“ , jer su odlučili kroz ovaj projekt ostvariti suradnju sa slijepom djecom u Hrvatskoj i Srbiji. Planiraju to učiniti kroz niz aktivnosti, a najvažnije će biti snimanje zvučnih knjiga, te radijskih igara.

Pripremit će po dvije zvučne knjige, jednu hrvatskog i jednu srpskog autora, te radijske igre na temu tolerancije prema različitim nacijama i rasama. Također planiraju snimiti i dva kratka dokumentarna filma, a predviđene su i brojne radionice te sportske aktivnosti. Dio njih odvijat će se u Hrvatskoj tijekom prosinca ove godine, a dio u Srbiji tijekom travnja 2016. za kad su planirane petodnevne razmjene učenika. Na razmjenu će putovati po 6 učenika i 2 voditelja iz svake škole. Projekt se počinje provoditi od listopada, a završava u svibnju 2016.

O tome kako napreduje projekt i što trenutno rade, osim na web stranici škole i digitalnog školskog lista Klinček ( web adresa je klincek.com ), moći će se od sredine listopada pratiti i na zasebnom blogu projekta. Koordinator projekta u ime škole OŠ Sveti Petar Orehovec je knjižničarka Stojanka Lesički.

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec