OŠ  „Đuro Ester“ domaćin online Županijskog 63. natjecanja mladih tehničara

Osnovna škola “ Đuro Ester „, Koprivnica bila je organizator 63. županijskog natjecanja mladih tehničara na kojemu je sudjelovalo šest škola i Zajednica tehničke kulture iz Križevaca – ukupno 32 učenika. Sudionici su bili učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda, a natjecali su se u ukupno deset kategorija.

Kategorije u kojima su učenici sudjelovali bile su : Maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektrotehnika, robotika, robotsko spašavanje žrtve, fotografije, automatika, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela. U prvom dijelu natjecanja učenici su pisali test znanja, a nakon napisanog testa slijedila je izrada praktičnog rada ovisno o kategoriji u kojoj su se učenici natjecali te na kraju prezentacija rada.

Poredak učenika po područjima:

Maketarstvo

 1. Tara Maha- OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci
 2. Marta Kiš- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica
 3. Josip Sušilović- OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Kopivnica
 4. Emanuel Maljak- OŠ Koprivnički Bregi

Graditeljstvo

 1. Nina Šoštarić- OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci
 2. Ana Ravenski- OŠ Koprivnički Bregi
 3. Nika Zemljak-“ Đuro Ester“ Koprivnica
 4. Luka Jakubin- OŠ“ Novigrad Podravski“

Strojarske konstrukcije

 1. Sara Višak- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica
 2. Nadja Jandrašec- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica

Obrada materijala

 1. Mia Kučina- OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci
 2. Ena Tarle- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica
 3. Luna Varga- OŠ Koprivnički Bregi

Elektrotehnika

 1. Lana Višak- OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci
 2. Ozren Manojlović- OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci
 3. Petar Šarec- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica

Robotika

 1. Dinko Blažek- OŠ“ Đuro Ester“ Koprivnica
 2. Ivan Jerbić- OŠ „ Đurđevac“
 3. Luka Carek- OŠ“ Đurđevac“

Robotsko spašavanje žrtve

 1. Marko Kovač- OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Kopivnica
 2. Vito Matiša- OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Kopivnica
 3. Marko Pavlic- OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Kopivnica

Fotografija

 1. Ana Širjan- ZTK Križevci
 2. Mateo Lugomer- ZTK Križevci
 3. Petra Peškir Harča- ZTK Križevci

Automatika

 1. Domagoj Ščetar- ZTK Križevci
 2. Filip Mikinac- ZTK Križevci
 3. Vedran Šatvar- ZTK Križevci

Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina

 1. Karlo Jelak- ZTK Križevci
 2. Viktor Kišiček-OŠ „ Đuro Ester“ Koprivnica
 3. Domagoj Prpić- ZTK Križevci
 4. Juraj Rosler- ZTK Križevci

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na iznimnom trudu i zalaganju kako bi natjecanje prošlo prema pravilima!

Svima koji će sudjelovati na državnom natjecanju Mladih tehničara želimo puno uspjeha !

Već je tradicionalno naša škola domaćin županijskih natjecanja iz različitih područja. Biti domaćin natjecanja privilegija je i čast, ali u ovo vrijeme pandemije i online nastave dodatni je izazov. Koprivničko-križevačka županija, radi mjera sigurnosti i poštivanja epidemioloških mjera, donijela je odluku da se sva natjecanja do daljnjega provode online pa tako i 63. natjecanje mladih tehničara iz područja tehničke kulture. S obzirom da smo izabrani kao domaćin, krenuli smo u organizaciju i potajno se nadali da će se tako kompleksno natjecanje ipak održati uživo. Do toga na žalost nije došlo. Od samog saznanja da sve kreće online veći dio nastavnika i administrativnog osoblja, zajedno s ravnateljicom škole, aktivno je uključen u organizaciju. Kako je to izgledalo pokušat ćemo Vam prikazati u daljnjem tekstu.

Kao prvi korak u procesu organizacije natjecanja stvorena je grupa mentora učenika, koji su pozvani na županijsko natjecanje i organizatora natjecanja. Snimljen je i kratki edukativni video uradak s uputama kako će se koristiti Office 365 – Teams za provedbu natjecanja. U samom je početku bilo dosta upitnika vezanih za provedbu natjecanja jer smo među prvima koji tako nešto trebaju odraditi. Da bi upitnika bilo što manje, tjedan dana prije samog natjecanja odrađen je probni sastanak s detaljnim uputama mentorima kako će se natjecanje odvijati. Prikupljene su e-adrese svih natjecatelja.  Natjecatelji su dan prije samog natjecanja dodani u svoje grupe na Teamsu. Na sam dan natjecanja županijsko povjerenstvo redovito se, prema vremeniku, u zakazano vrijeme uživo javljalo mentorima s detaljnim smjernicama, dok se učenike pratilo u deset različitih kategorija na deset prijenosnih računala sa slušalicama kako se ne  bi ometao rad ostalih natjecatelja. S učenicima se komuniciralo putem chata. Natjecanje se vrednovalo na tri razine: test, praktičan rad i prezentacija rada. Svaki je natjecatelj putem svojeg tableta ili prijenosnog računala u svakoj razini bio praćen od strane povjerenstva. Da se to uistinu i događa mentori su mogli vidjeti na velikom pametnom ekranu na kojem su se izmjenjivali prijenosi u realnom vremenu s dvije kamere koje su bile postavljene u toj učionici. Učionica prepuna tehnologije i produžnih kablova postala je živo biće čiji su udovi bili mentori i natjecatelji cijele naše županije. Istovremeno se tijekom dana u našoj školi izvodila nastava 28 razrednih odjeljenja i natjecalo se naših 8 učenika. Sva tehnologija škole koja je dobivena iz Pilot projekta e-Škole, Škole za život, MZO-a i ostalih projekata u koje smo uključeni bila je iskorištena i veoma korisna. Sustav Office 365 – Teams izdržao je cjelodnevno natjecanje online s malim poteškoćama koje su normalne u virtualnom svijetu, a nakon objave rezultata natjecanja natjecatelji i njihovi mentori bili su zadovolji i pohvalili su organizaciju i način provođenja natjecanja.

Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješno održanom natjecanju!

Tijana Martić i Saša Špoljarić