Organizacijski odbor 21. Dana voća Koprivničko – križevačke županije održao prvu sjednicu, određen datum manifestacije i najavljeni noviteti

U prostorijama Županijske uprave u utorak 17. rujna održana je prva sjednica Organizacijskog odbora 21. Dana voća Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik župana Darko Sobota. Glavne teme sjednice bile su utvrđivanje datuma manifestacije i programa te je odlučeno da se ovogodišnji Dani voća održe 11. i 12. listopada u Đurđevcu. Na sastanku je zamjenik župana Sobota naglasio kako ova značajna županijska manifestacija posvećena voćarstvu kroz svoj promotivno-izložbeni karakter te stručna predavanja uvelike utječe na cijeli sektor voćarske proizvodnje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

„Utjecaj manifestacije je velik i pozitivan te smo svjedoci sve većem broju OPG-ova i novih proizvođača s područja naše županije koji se predstavljaju, ali  i sve veće kvalitete voćarskih proizvoda. Tradicionalno ćemo Dane voća održati u gradu Đurđevcu i to 11. i 12. listopada, a program započinjemo u petak, prvog dana manifestacije u 17 sati u prostorijama Gradskog muzeja u Starom gradu gdje će se održati stručna predavanja na temu voća i voćarstva. Svečano otvorenje će biti dan kasnije 12. listopada na Trgu Svetog Jurja gdje će se uz bogat program predstaviti izlagači s područja županije“,  najavio je zamjenik župana Sobota.

Ove godine stručna predavanja će biti obogaćena novitetima pa će se tako uz teme koje se tiču proizvodnje i zakonodavstva za zainteresirane posjetitelje Dana voća i sudionike organizirati vođena degustacija prilikom koje će stručnjaci pojasniti procese proizvodnje i prerade voća te kroz anketu ocijeniti kušane proizvode.

„Stručna predavanja su vrlo važna kako bi se upoznali s novitetima u proizvodnji, a ove smo godine učinili dodatni iskorak te ćemo organizirati i degustacije kako bi iz prve ruke vidjeli s čime se sve proizvođači susreću te kako bi dali svoj sud i ocijenili kvalitetu. Namjera  Organizacijskog odbora je da prije svega svi naučimo degustirati proizvode te pomoći proizvođačima  ispraviti eventualne nedostatke u proizvodnji“, pojasnio je zamjenik Sobota te pozvao sve da se odazovu degustacijama džemova, pekmeza, prirodnih sokova  i ostalih proizvoda koji će prezentirati domaći proizvođači.

Manifestacija je od velike važnosti za proizvođače s područja županije, a cilj je još više potaknuti mala gospodarstva da se orijentiraju prema voćarskim kulturama i domaćoj proizvodnji.

 „Svi mi bi željeli da utjecaj bude još veći, a posebice voćari koji su posvećeni toj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Sigurno je da na karti voćarstva u Hrvatskoj ne zauzimamo prevelik prostor, no ovakve manifestacije, ali i mjere koje Koprivničko-križevačka poduzima nastoje skrenuti pažnju na tu vrstu proizvodnje te omoućiti veći zamah voćarima koji djeluju na području naše županije“, zaključio je zamjenik Sobota.

Uz veliki izbor raznih voćnih kultura i sorti te tradicionalnu promotivno-prodajnu izložbu posjetitelje i ove godine očekuje i bogat kulturno-umjetnički program te izbor najljepše uređenih izlagačkih prostora.

Manifestacija je posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a ovom prilikom pozivaju se svi proizvođači da se prijave za sudjelovanje putem prijavnice koja se nalazi u privitku. S ciljem poticanja razvoja domaće voćarske proizvodnje, Županija osigurava besplatni izlagački prostor na manifestaciji te predstavljanje izlagača u katalogu kako bi ih dodatno promovirala.

Uz Grad Đurđevac kao domaćina, u organizaciji manifestacije sudjeluju i Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, područna jedinica Koprivnica, Turistička zajednica Grada Đurđevca, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Ispunjenu prijavnicu potrebno je dostaviti u Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu,  Antuna Nemčića 5, 48000 Koprivnica najkasnije do 1. listopada 2019. godine.

Služba ureda župana