OPG Beštek u užem krugu projekta “Zlata vrijedan“

Stručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) za 2014. godinu iz projekta „Zlata vrijedan“ izabrao je OPG Dragutina Bešteka iz Svetog Ivana Žabna u uži krug izbora.

Tijekom lipnja, županije i Grad Zagreb nominirali su do pet najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nakon čega je uslijedila selekcija i nominiranje u uži krug. Prema strogim kriterijima, žiri je izvršio provjeru stotinjak nominiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a njih 21 dobilo je priliku natjecati se za 3 nagrade žirija i jednu nagradu čitatelja Večernjeg lista.

OPG Beštek  ima nekoliko desetljeća tradiciju proizvodnje kravljeg mlijeka s tendencijom porasta proizvodnje. Nositelj OPG-a je djed Dragutin koji je sve poslove na gospodarstvu prenio na unuka Alena koji obrađuje 50 hektara površina. Uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, tritikal, ljuljeve, djetelinsko travne smjese i lucernu te njima prehranjuje 102 mliječne krave. Sudionik je svih manifestacija, smotra i izložba govedarske proizvodnje odnosno proizvodnje mlijeka.

U 2013. godini Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatska mljekarska udruga nagradili su OPG Beštek nagradom najuzorniji OPG koji se bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka u Republici Hrvatskoj. U 2014. godini na manifestaciji Dani travnjaka proglašen je najperspektivnijim mladim proizvođačem kravljeg mlijeka.

Osim OPG-a Dragutina Bešteka, Koprivničko- križevačka županija prijavila je: OPG Nade Matočec iz Đurđevca, OPG Stanislava Strunjaka iz Prugovca, OPG Stjepana Antolića iz Drnja i OPG Katice Šporer iz Križevaca.

Proglašenje pobjednika projekta „Zlata vrijedan“ i dodjela nagrada održati će se 12. rujna 2014. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol